zondag 17 februari 2013

My kingdom for a creative idea: 8 inspirerende cases



“The cost between a good idea and a bad idea is nothing, but the outcome will be huge”, Aldus Sir John Hegarty op het Internationaal Marketing Congres van eind vorig jaar. Er bestaat het gevaar om vandaag de dag geobsedeerd te worden door technologie. Men verliest volgens hem vaak uit het oog dat technologie slechts een manier is om iets snel te verspreiden. “Everything starts with a good idea!”. De ‘one millon dollar question’ is dan natuurlijk wat een goed idee is? Indien ik het allesomvattende antwoord wist dan zou ik dit artikel wellicht geschreven hebben vanuit mijn strandstoel in Monaco. Gelukkig zijn er in 2012 wereldwijd een aantal creatieve campagnes geweest die voer zijn voor de creatieve geest!

1. Opel (Oostenrijk)

In 2012 heeft Opel haar nieuwe elektrische wagen ‘Ampera’ in Oostenrijk gelanceerd die je bij wijze van spreken via elk stopcontact kan opladen. Om mensen te overtuigen van deze wagen moest eerst de meest kritische doelgroep over de streep worden getrokken: de autojournalisten. Het reclamebureau besloot om de typische saaie testimonials van gebruikers in de bureaulade te laten zitten en de elektriciteit zelf te laten getuigen. Journalisten kregen een direct mail samen met een stekkerblok toegestuurd. Op het moment dat de journalist het apparaat gebruikte begon de stekkerblok te “getuigen” over de Opel Ampera. De elektrische wagen kreeg door deze direct mail niet alleen overweldigende positieve persaandacht, maar werd ook tot wagen van het jaar gebombardeerd in Oostenrijk!

2. Samsung (Canada)

Een creatieve direct mail ontwerpen voor een koelkast, lijkt me op het eerste zicht niet iets om echt warm van te worden. Een Canadees reclamebureau slaagde er echter goed in om de ‘twin cooling technology’ van Samsung creatief te onderstrepen. Een aantal journalisten kreeg een direct mail dat bestond uit een brief en een doosje dat leek op een koelkast. De ontvanger kreeg de vraag “als vers voedsel kon praten, welke koelkast zou het dan promoten” voorgeschoteld. Door de mini-koelkast – dat eigenlijk een zaadbakje was met twee bonen – water te geven, kreeg de ontvanger een antwoord op deze vraag. Het logo van Samsung was immers via een speciale leaser-techniek op de boon-zaden aangebracht en kwam na een aantal dagen groeien tevoorschijn als antwoord op de gestelde vraag.

3. Queen Silvia ziekenhuis (Zweden)



Het ‘Queen Silvia Children’s Hospital’ is een Zweeds ziekenhuis waar maar liefst 500.000 kinderen per jaar worden behandeld. Alhoewel de medische verzorging vergoed wordt door overheidsgeld, is er vaak maar weinig budget beschikbaar voor speelgoed en andere activiteiten. De stichting achter het ziekenhuis besloot om dit jaar het benodigde geld niet te bekomen via een traditionele witte brief. De direct mail werd voor de verzending eerst onder handen genomen door de zieke kinderen om het een eigen persoonlijke ‘touch’ te geven. De kinderen kregen kleurpotloden, waskrijtjes, een schaar, lijm en de toelating om zich eens goed te laten gaan op de direct mailings. De enige voorwaarde was dat de tekst nog leesbaar bleef. De knutselwerkjes werden vervolgens naar vroegere donors en gezinnen met jonge kinderen gestuurd. De campagne slaagde erin om honderden nieuwe donors aan te trekken en er werd maar liefst 320% meer geld opgehaald!

4. bpost (België)



Sedert enkele jaren staat bpost voor de grote uitdaging om de traditionele offline communicatie een betere paringsdans te laten doen met de online communicatie. Tijdens de eindejaarsperiode lijken ze er een traditie van te maken om hierbij creatief uit de hoek te komen. In 2011 kon iedereen zijn sms’jes laten drukken op een wenskaart en laten verzenden door bpost, in 2012 gingen ze op dit elan verder. Via de ‘mobile post card app’ van bpost konden gebruikers in december hun foto’s via hun smartphone of tablet laten drukken op een postkaart en laten verzenden door bpost door een eenvoudige druk op de knop!

5. Pfizer (België)



Ik heb absoluut niks tegen mensen die roken, maar diegene die het waagt om zijn rook in mijn richting te blazen riskeert het om zijn sigaret te moeten vinden daar waar de rug van naam verandert. Ik kan campagnes die roken ontmoedigen dan ook alleen maar op handen dragen. Met de campagne Siga-red.be wou het biofarmaceutisch bedrijf Pfizer mensen sensibiliseren voor de nare gevolgen van roken. Daarnaast wou het bedrijf rokers ertoe aanzetten een gezondheidsmedewerker te bezoeken om de voor hen meest efficiënte aanpak te bepalen om deze slechte gewoonte te laten uitdoven. Ogilvy bedacht alvast een creatieve manier om de boodschap te verspreiden: gratis pakjes sigaretten. De oproep om te stoppen bevond zich in het pakje onder de vorm van opgerolde sigaretten. Door automaten op drukbezochte plaatsen te installeren en direct mails naar enkele influentials in (social) media te verzenden, verwierf de campagne uiteindelijk best wel wat persaandacht in België.

6. Amnesty International (Portugal)

Amnesty International is één van de non-profitorganisaties die in 2012 vaak creatief uit de hoek is gekomen. Om meer aandacht te hebben voor de rechten van gevangenen kwam reclamebureau McCann Erickson met het idee om direct mails te versturen op de manier waarop gevangenen in bepaalde landen blijkbaar vaak geheime communicatie met elkaar uitwisselen. Er werden brieven gedrukt met citroensap. De enige zichtbare boodschap was de call to action om de brief te strijken zodat de boodschap aan het licht zou komen net zoals de talrijke mishandelingen in vele gevangenissen.

7. Helm (Colombia)

Helm is een bank-en verzekeringsagentschap in Colombia. Uit de klantenanalyse bleek dat heel wat klanten een bankrekening hadden bij deze instelling maar echter geen woningverzekering. Onder het adagium keep it small and simple werden lege enveloppen verzonden naar potentiële klanten waarbij het venster van de omslag kapot was. De envelop bevatte enkel de silhouet van een inbreker met daarop de call to action om eens langs te komen bij Helm om te praten over een inbraakverzekering.



8. Volkswagen (Zuid-Afrika)

Het hoeft geen betoog dat er op onze planeet heel wat tijdschriften worden geproduceerd die uiteindelijk hun laatste levensjaren slijten op een vuilnisbelt. Om hun ecologische vooruitstrevendheid te onderstrepen wou Volkswagen in Zuid-Afrika iets doen aan deze problematiek. In plaats van geld te steken in een klassieke advertentie en bijhorende fotografie, ging het budget naar een simpele insert-sticker. Lezers werden opgeroepen om de ‘Bluemotion Label’ sticker op de cover van hun gelezen tijdschrift te plakken en gratis te posten. De sticker bevatte naast het volkswagen-logo immers het adres van een recyclage-centrum. Op die manier werden postbussen omgetoverd tot kleine recyclage-punten. 9% van de magazines die de insert bevatte werd op die manier op de post gedaan. Het beoogde resultaat van 5% werd hiermee meer dan ingelost.

Matthieu van den Bogaert
@marketingyudai


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...