maandag 28 september 2015

Storytelling: 3 mooie cases

De tijd dat reclamemakers enkel en alleen platte commerciële filmpjes maakten waarbij de creativiteit even makkelijk te vinden is als hersencellen bij Sarah Palin, begint gelukkig al iets weg te ebben. Je ziet  meer en meer campagnes waarbij creativiteit en storytelling met de skepter zwaaien. De onderstaande drie voorbeelden zijn daar alvast een mooi bewijs van.

Heinz: Talk to the plant



Om te communiceren dat Heinz de grootste tomatenexpert is in het heelal, lanceerde het bedrijf de campagne "No one grows Ketchup like Heinz". Het uitgangspunt van de campagne was dat 75 procent van de mensen tegen hun planten praat in de hoop dat ze hierdoor beter gaan groeien. Met het interactieve experiment "Talk to the plant" wouden ze deze gedachtesprong aan de tand voelen. Er werden twee kleine tomatenplantjes elk in een geluidsdichte kamer gezet met dezelfde hoeveelheid water en licht. Het grote verschil zat hem in het feit dat er zich in de nabijheid van één van de twee plantjes een luidspreker bevond. De luidspreker werd aangesloten op een platform van Heinz dat ingezonden berichten omzette in gesproken taal die het ene plantje te "horen" kreeg. En wat had je verwacht, de plant die alle gesproken berichtjes ontving via het Heinz-platform groeide veel sneller.

Heineken: Iedereen beroemd

“Everyone is legendary at something,” dat was de slogan van de campagne die Heineken begin februari 2015 lanceerde. Met de campagne wou het Nederlandse biermerk een hommage brengen aan haar publiek en de talenten die ze bezit. Het resultaat was een entertainend spotje waarbij de gemiddelde kijker pas na een tijdje doorheeft dat de acteur om de zoveel seconden van gezicht verandert. Het meest creatieve aan de campagne is mijns inziens niet zozeer het spotje op zich, maar wel het verhaal dat zich voorafgaande aan het spotje heeft afgespeeld. De making-of kan je hieronder bekijken.



De Volkskrant: Refugee Republic



Er duiken de laatste tijd meer en meer campagnes op waarbij interactieve video een belangrijke rol speelt. Grote merken gaan al langer samenwerkingen aan met Youtube om hun spots interactief te maken (denk maar aan Tipp-Ex of Honda), maar anderen kiezen ervoor om zelf een platform te ontwikkelen. Zo ontwikkelde Volkskrant bijvoorbeeld de interactieve documentaire ‘Refugee Republic’ waarmee ze de schrijnende problematiek van de Syrische vluchtelingen onder de aandacht wenste te brengen. Met dit initiatief ontving De Volkskrant uit handen van de Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN) in juni de eerste prijs in de categorie Beste Storytelling.


Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...