vrijdag 31 juli 2009
Database Marketing van de toekomst
Gisteren was filmavond en op het menu stond de film Eagle Eye met Indiana-Jones acteur Shia LaBeouf. Alhoewel de film een lauw afkooksel was van eerdere Hitchcock-films, kon het centrale thema me wel boeien: een computer die alle data van burgers verzamelt en er patronen in tracht te herkennen. De data omvat alle interacties op sociale netwerksites, banktransacties, videobeelden, telefoongespreken, etc. Kortom de natte droom van iedere database marketeer met big brother neigingen en een ethisch geweten dat gemaakt is van gatenkaas. Gelukkig (of misschien jammer) is het nog science fiction...alhoewel.
Erik van Vooren maakt in het laatste nummer van IACT een mooie reflectie op het werk van CRM-goeroes Don peppers en Martha Rogers: "The One to one future, Building Business Relationships one customer at a time". Het is een boek dat ik toevallig ook aan het lezen ben. In het boek wordt er gealludeerd op het feit dat massacommunicatie tot het verleden behoort en een niche marketing zal worden. Middels universele databases en eigen inzichten in de consument zou de één-op-één marketing een feit worden. Marketingboodschappen worden op maat geboetseerd en houden rekening met consumentengedrag, consumentenbehoeftes en de life time value. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat we allesbehalve zo ver zijn. Er zijn nog teveel struikelblokken in het Belgische bedrijfsleven die juridisch, managerial of entrepreneurial van aard zijn. Voorlopig is het nog utopische direct marketing die enkel in de hersenpan bestaat van filmmakers.
In dat verband raad ik ook zeker de film Minority Report aan, een film waarin precogs perfect moorden voorspellen nog voor ze zijn gebeurd. Via een simpele oogscan op straat wordt de consument in deze cinematografische toekomst ook geconfronteerd met een verregaande one-to-one marketing. Het is helaas nog 30 jaar wachten alvorens we weten of Spielberg betere voorspellingen kan maken dan Don Peppers en Martha Rogers.
maandag 13 juli 2009
Makro goes CSR met meneer de uil
Toen ik klein was, was ik steeds slecht gezind als ik Meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant op televisie zag verschijnen. Zoals honden huilen als er onweer aankomt, zo kondigde Meneer de Uil steevast mijn bedtijd aan. Er schoten doorgaans Gaia-onvriendelijke gedachten door mijn hoofd als de praatzieke uil snaterde "Dag lieve kijkbuiskinderen, oogjes dicht en snaveltjes toe!" Tegenwoordig komt er andere praat uit de schrikvogel van weleer. Hij is een milieu-activist geworden.
Warenhuisketen Makro gebruikt de pratende pop nu in een online-campagne om mensen te sensibiliseren af te zien van de papieren reclamefolder en om te ruilen voor een online exemplaar. Iedere 2 weken stuurt Makro immers tot 600.000 folders de deur uit. Dat zijn 41.600 bomen op jaarbasis. Heel de campagne is overgoten met een groene CSR saus want voor elke 5 papieren folders minder belooft Makro een boom te planten. Voor deze csr-actie werkt Makro nauw samen met het project 1 Miljoen Bomen voor Vlaanderen, waarvan een ex-collega van me projectleidster is.
Laat ons echter in het achterhoofd houden dat de CSR-reden niet het hoofdmotief zal zijn voor deze actie. Het is crisis en dan gaan communicatie-afdelingen meer rationeel nadenken hoe de kosten kunnen gereduceerd worden. Een dergelijke oplage moet vermoedelijk enorm veel geld kosten aan drukwerk. In ieder geval hoop ik dat er veel bomen zullen gered worden. Voor je het weet verliest Meneer de Uil zijn boom en komt hij kamperen op mijn terras. De jeugdtrauma's duiken weer op.
Abonneren op:
Posts (Atom)