donderdag 30 januari 2014

Videomarketing: De Spielberg in je bedrijf



Ook zo geïntrigeerd en gepassioneerd door videomarketing?
Mis de workshop rond videomarketing op 7 februari niet!



Zweetpareltjes dansten de Macarena op mijn voorhoofd. Een wankel statief, filmen in een zaal met neon-verlichting, de geluidsmicrofoon die niet goed bevestigd was, een verkeerde camera-opstelling. Begin februari 2013, had ik mezelf voor de eerste keer, enkel gewapend met een camera, voor de leeuwen gegooid tijdens het filmen van een event. Ik ben die avond een beetje gestorven. Sindsdien heeft mijn kennis over videomarketing alleen maar nieuwe zuurstof gekregen.

Hitchcock of Hitch flop

Een oersaaie of irrelevante video maken is erger dan geen video maken. Onthoud dat we in een zapcultuur leven waarbij de aandachtsboog van veel surfers even groot is als het geheugen van een goudvis. Ze zwemmen in een oceaan van websites en videos en zijn jouw bedrijf of product na enkele seconden vergeten tenzij je de aandacht van de consument kan verdienen op een boeiende manier. Mooi voorbeeld van creatieve aandachtstrekkers zijn de "Will it blend" spotjes op Youtube. In plaats van een saaie uitleg over hun mixer te geven, demonstreert een man in een witte jas hoe je dankzij een Blendtec-mixer zelfs voorwerpen als iPhones en iPads tot gruis vermaalt.

Gone with the script

Ik ken geen enkele aannemer die een huis begint te bouwen zonder een degelijk plan van de architect, maar bij het produceren van bedrijfsfilms, testimonials of interviews lijkt dit voor velen plotseling niet meer nodig. Het omgekeerde is echter vaak het geval. Zo heb ik ooit eens een CEO moeten filmen die maar een halfuurtje tijd had voor een shoot. Doordat er pas werd overlegd over het script op de draaidag zelf, ging er veel tijd verloren en moest alles snel afgewerkt worden. Mijn leven is toen door de stress met enkele jaren ingekort.

Action

Wie voor het eerst een camera in handen heeft om bijvoorbeeld een interview af te nemen heeft vaak de onweerstaanbare neiging om de geïnterviewde voortdurend van kop tot teen in beeld te brengen, het zogenaamde master-shot. Voor een interview is het vaak beter om een medium-shot te hanteren, gaande van iets boven het hoofd tot het midden van de borstkas. Bovendien houd je bij de kadrage best rekening met de gulden snede. Hiervoor trek je denkbeeldig twee horizontale en twee verticale lijnen op het beeld waardoor 9 gelijke vakken ontstaan. Zorg ervoor dat de blikvangers zich op het snijpunt van één van de lijnen bevindt. Eén van de belangrijkste regels tijdens het filmen is de 180 graden regel. Wie dit met de voeten treedt krijgt gedesoriënteerde kijkers die niet weten hoe twee of meerdere protagonisten in de ruimte gepositioneerd zijn ten opzichte van elkaar. Trek om die reden een denkbeeldige lijn tussen de hoofdrolspelers en zorg ervoor dat alle camera's zich tijdens het filmen aan ėėn en dezelfde kant van de lijn bevinden. Zorg tijdens een interview voor extra beeldmateriaal, de zogenaamde , B-roll footage. Dit kan bijvoorbeeld een opname zijn van het gebouw waar het interview plaats vindt of een shot van de geïnterviewde net voor of na het gesprek. Dit extra beeldmateriaal is als een geschenk uit de hemel bij het monteren wanneer er tijdens het gesprek bijvoorbeeld iemand in beeld loopt of de camera beweegt teveel tijdens het filmen. Het materiaal is natuurlijk ook nuttig om monotone interviews in de kiem te smoren.

Once upon a light in the west

Ooit al eens gefilmd in een zaal met TL-lampen. Nee? Ik helaas wel en sindsdien besef ik maar al te goed dat de juiste verlichting even belangrijk is voor een opname als de juiste druifsoort voor een wijn. Wat licht betreft heb je eigenlijk twee soorten: direct en soft licht. In het eerste geval heb je te maken met een directe lichtbron vergelijkbaar met de zon, in het tweede geval is het licht difuus. De zon kan misschien de lichtbron zijn voor moeder aarde, tijdens opnames kan deze lichtbron zich ontpoppen tot een irritante schoonmoeder. Zorg ervoor dat je camera in de richting van de zon staat opgesteld. Enerzijds zijn je beelden niks waard en anderzijds kan het een standaardlens naar het hiernamaals zenden. In de meeste opnames die je maakt voor een testimonial of interview heb je te maken met de tweede vorm van licht. De ideale lichtopstelling is een drie-puntsverlichting waarbij de spots in een driehoek staan rond het object. De eerste bron (key) zorgt voor de grootste mate van verlichting. De lamp die vaak wordt gehanteerd is er eentje van 500 watt. De tweede lichtbron (fill) zorgt ervoor dat de schaduw van de eerste spot wordt weggewerkt. De derde spot (back light) verlicht dan weer het hoofd en de schouders van de protagonist(en). Deze twee laatste spots hebben de helft van het vermogen van de key-light.

The Good, the bad & the editing

Het is een grote misvatting om te denken dat na het filmen het zwaarste werk is gepasseerd. Het moment is immers aangebroken om de knipscharen boven te halen. "Kill your darlings', geldt immers niet alleen voor copywriting, ook bij beeldmontage zal heel wat materiaal uiteindelijk sneuvelen op de montagetafel. Er bestaan verschillende programma's op de markt die u kunnen helpen om beelden te monteren. Gaande van programma's die standaard op uw pc staan zoals Windows Movie Maker voor de Windowsgebruikers of QuickTime X voor de Apple-fans, programma's die u gratis kan downloaden van het internet (zoek bijvoorbeeld op "free video editor") tot de professionele programma's zoals Adobe Premiere, Adobe Aftereffects of Final Cut Pro.Via Youtube kan u ook nog clips monteren, maar verwacht daar slechts een basis aan mogelijkheden. Alles hangt eigenlijk af hoe professioneel het eindresultaat moet zijn, maar doorgaans geldt " If you pay peanuts, you get monkeys". Nadat je het gefilmde beeldmateriaal hebt geüpload en je scènes hebt geselecteerd begint het betere digitale plakwerk. Er bestaan in de bovenvermelde montagesoftwarepaketten een heel scala aan overgangseffecten. Wie voor het eerst monteert vergrijpt zich vaak aan de meest flashy overgangen van dissolve tot split-screens. Als ik echter een tip mag geven, kies zoveel mogelijk de hard cut en de 'L or J' cut overgangen. In het eerste geval zijn geluid en beeld synchroon geëditeerd, in het tweede geval loopt het geluid bijvoorbeeld nog door terwijl je andere beelden ziet. Dit wordt vaak gedaan wanneer een spreker of geïnterviewde lang aan het woord is en men ondertussen omgevingsbeelden laat zien om het geheel dynamischer te maken.

(Movie) kiss: Keep it simple, stupid

Heb je een dure camera-uitrusting nodig om filmpjes te maken. Eigenlijk niet want met je smarphone of tablet kan je ook best wel creatieve zaken uit je cinematografische hoed toveren. Zo bieden Vine en Instagram beiden een platform aan om mini-videos up te loaden van respectievelijk 6 seconden en 15 seconden. Een verschil tussen beiden is echter niet alleen de tijdsspanne. Bij Vine heeft men gekozen om de filmpjes die genomen werden met de smartphone of tablet oneindig te laten loopen, terwijl dat met Instagram niet mogelijk is. Instagram heeft dan weer wel het voordeel dat je videos kan bewerken. Een kleine tip als je werkt met een iPad is om een statief te hanteren als je vloeiende beelden wenst. Zelf gebruik ik een gewoon statief met een speciale iPad houder, de "movie mount", die ik heb besteld via makayama.com.


Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...