maandag 30 juni 2014

Inhaken op de actualiteit

Gisteren was er best wat ophef in Twitterland door een tweet van luchtvaartmaatschappij KLM naar aanleiding van de voetbalmatch tussen Mexico en Nederland, die gewonnen werd door onze noorderburen. De tweet werd als racistisch bestempeld omdat deze de Mexicanen zogezegd als een stereotiep afschilderde. Buiten het laten van een diepe zucht wil ik hier op zich niet verder op ingaan. De post bewees mijns inziens echter wel dat je door in te spelen op de actualiteit heel wat aandacht kan bekomen. Inhakers, top-topicals of newsjacking trachten door in te spelen op de actualiteit op een creatieve manier een positieve uitstraling te geven op het merk, zonder direct te willen aanzetten tot directe koopintentie.

Op zich bestaat er geen echte manual hoe je het best inspeelt op deze actualiteit met je merk. Hoewel er vaak humor wordt gehanteerd is dit op zich geen verplicht ingrediënt. Belangrijk zijn wel de elementen creativiteit en snelheid. Onder het motto 'eerst komt, eerst maalt' is het merk dat op Facebook of Twitter als eerste kan scoren met een inhaker vaak diegene die met de meeste aandacht gaat lopen. 20% van de inhakers zijn mijns inziens totaal niet voorspelbaar, maar 80% is dat daarentegen wel. Feestdagen als Pasen of Kerstmis en gebeurtenissen als een voetbalwedstrijd of een troonsbesteiging kunnen best ingepland worden in een content kalender.

En ja, soms zal je zoals KLM eens op je bek gaan met een inhaker. Persoonlijk had ik de tweet nooit verwijderd zoals KLM dat deed na enkele negatieve reacties. Misschien had KLM de klagers een korting kunnen gegeven op een vlucht naar een zeer zonnige bestemming, kwestie van de verzuring te doen verdampen.


Matthieu van den Bogaert
Redacteur Marketing Update


vrijdag 27 juni 2014

Het offline en online gat in de markt



Deze maand had ik het genoegen om het programma 'Strategic B2B Marketing' op Vlerick Business School te coördineren. Niet alleen de content was voor mij als marketeer bij momenten een echte eye-opener, ik had tevens de kans om nieuwe en boeiende mensen te leren kennen uit verschillende sectoren. Eén van die mensen was Luc van Bosstraeten die besliste om zijn job als general manager van Clear Channel Brazil vorig jaar in te ruilen voor een innovatief project: Parcelhome Ltd. Het concept van Parcelhome is zo eenvoudig dat je jezelf een paar keer op het hoofd tikt waarom je er eigenlijk zelf niet eerder op bent gekomen.

Het hoeft weinig betoog dat het retaillandschap vandaag de dag aan een enorm snel tempo aan het veranderen is. Zo hebben we onder andere steeks vaker de muisknop vast dan de winkelkar als we gaan shoppen. Die online aankopen kunnen op verschillende manieren bij de consument geraken. Wie via Collishop winkelt kan zijn boodschappen in de winkel gaan ophalen, boeken die besteld zijn via Bol.com kan je laten afzetten aan een Kiala-punt of je nieuwe smartphone kan je via Coolblue thuis laten afleveren. Probleem is vaak dat je ofwel geen tijd hebt om je online aankopen te gaan ophalen ofwel dat je niet thuis bent als er aan de deur wordt gebeld door een pakjesdienst. Parcelhome speelt op deze nood in door een dienst op de markt te brengen die de fysieke uitwisseling van pakjes mogelijk maakt, ook al is één van de partijen niet aanwezig.

In een notendop komt het erop neer dat de online shopper een 'delivery & return' box huurt. De box ziet eruit als een gewone brievenbus die aan je gevel of oprit wordt gemonteerd. De brievenbus kan middels een bepaalde app enkel door de courier of box-eigenaar worden geopend (zie ook onderstaande demo). Momenteel zit de dienst nog in de testfase maar Luc van Bosstraeten, die COO is van Parcelhome, is er zeker van dat ze een (online/offline) gat in de markt hebben gevonden.



Matthieu van den Bogaert
Redacteur Marketing Update


donderdag 12 juni 2014

Videomarketing: meer dan op een knop duwen



Exact een jaar geleden rolde ik op Vlerick Business School in mijn nieuwe job als videomarketeer. Ik had op dat moment eigenlijk evenveel kaas gegeten van video's filmen als Dimitri De Tremmerie uit FC De Kampioenen van auto's herstellen. Op die rode recordknop duwen, daar moet je toch geen fitness voor gevolgd hebben? Het resultaat van mijn eerste opname zag er dan ook uit alsof een kleurenblinde met Parkinson een Piet Mondriaan had proberen schilderen. "Misschien moest ik toch maar eens beginnen met een opleiding te volgen," dacht ik toen. Ok, maar waar? Gelukkig organiseerde het DM Institute de opleiding videomarketing op het juiste moment. Docent van dienst was Tom Rumes, die als docent op Thomas More en freelance videoconsultant die bagage heeft om je videoreis een correcte start te geven.

Door dit seminarie te volgen ben ik heus geen Steven Spielberg of Erik Van Looy geworden. Dat was ook de bedoeling niet. Deze opleiding heeft mij - door theorie en praktische oefeningen - nogmaals de ogen geopend dat filmen meer is dan enkel en alleen op die rode recordknop duwen. Ben jij een beginnende videomarketeer of communicatiemanager of medewerker die meer inzicht wenst te verwerven in de boeiende wereld van videomarketing, dan kan ik deze opleiding absoluut aanraden. Misschien wel even waarschuwen dat Tom nogal een actieve en enthousiaste docent is, kwestie dat u niet van uw statief valt als hij voor je staat!

Matthieu van den Bogaert
Marketeer Vlerick Business School

Volgende Workshop : Hoe creëer en integreer je (zelf) volop videomarketing - met eenvoudige apparatuur op je website.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...