vrijdag 27 juni 2014

Het offline en online gat in de marktDeze maand had ik het genoegen om het programma 'Strategic B2B Marketing' op Vlerick Business School te coördineren. Niet alleen de content was voor mij als marketeer bij momenten een echte eye-opener, ik had tevens de kans om nieuwe en boeiende mensen te leren kennen uit verschillende sectoren. Eén van die mensen was Luc van Bosstraeten die besliste om zijn job als general manager van Clear Channel Brazil vorig jaar in te ruilen voor een innovatief project: Parcelhome Ltd. Het concept van Parcelhome is zo eenvoudig dat je jezelf een paar keer op het hoofd tikt waarom je er eigenlijk zelf niet eerder op bent gekomen.

Het hoeft weinig betoog dat het retaillandschap vandaag de dag aan een enorm snel tempo aan het veranderen is. Zo hebben we onder andere steeks vaker de muisknop vast dan de winkelkar als we gaan shoppen. Die online aankopen kunnen op verschillende manieren bij de consument geraken. Wie via Collishop winkelt kan zijn boodschappen in de winkel gaan ophalen, boeken die besteld zijn via Bol.com kan je laten afzetten aan een Kiala-punt of je nieuwe smartphone kan je via Coolblue thuis laten afleveren. Probleem is vaak dat je ofwel geen tijd hebt om je online aankopen te gaan ophalen ofwel dat je niet thuis bent als er aan de deur wordt gebeld door een pakjesdienst. Parcelhome speelt op deze nood in door een dienst op de markt te brengen die de fysieke uitwisseling van pakjes mogelijk maakt, ook al is één van de partijen niet aanwezig.

In een notendop komt het erop neer dat de online shopper een 'delivery & return' box huurt. De box ziet eruit als een gewone brievenbus die aan je gevel of oprit wordt gemonteerd. De brievenbus kan middels een bepaalde app enkel door de courier of box-eigenaar worden geopend (zie ook onderstaande demo). Momenteel zit de dienst nog in de testfase maar Luc van Bosstraeten, die COO is van Parcelhome, is er zeker van dat ze een (online/offline) gat in de markt hebben gevonden.Matthieu van den Bogaert
Redacteur Marketing Update


Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...