donderdag 31 juli 2014
Safe the Internet
Toen ik een aantal jaren geleden mijn huis kocht aan de Moervaart had ik enkel een eigendomsbewijs en wat figuurlijk scheefgestapelde bakstenen in handen. Ok, ik overdrijf misschien een beetje maar echt modern kon je de woonst allerminst noemen. Het enige wat ik van de oorspronkelijke woonst heb overgehouden zijn wat oude stenen, een oude gietijzeren kachel en een heleboel krantenknipsels die als isolatie in de kelder tegen de muren plakten. De knipsels dateerden van 1923 tot 1978 en bevatten fragmenten van de Duitse bezetting, de onderscheiding van Winston Churchill en iets over een transfer van Johan Cruyf. Het waren voornamelijk Canadese kranten en het deed me nogmaals reflecteren over het feit dat er vroeger ontzettend veel tijd zat tussen de gebeurtenis en het tijdstip waarop de ontvanger de boodschap onder de ogen kreeg. Ik vermoed dat een Canadese krant er dagen moet over hebben gedaan om in een Moerbeekse bus te vallen. Vandaag gaat alles sneller. Een goal wordt gezet aan de andere kant van de oceaan 1 seconde later is er wel een tweet op mijn feed die me aanport om te juichen.
De snelheid waarmee we onbeperkt toegang hebben tot informatie, we vinden het een vanzelfsprekendheid. De Amerikaanse Federal Communications Commission zou volgens sommigen deze vanzelfsprekendheid wel eens naar de eeuwige jachtvelden kunnen sturen. Er ligt een wetsvoorstel op tafel dat Internet Service Providers de mogelijkheid zou bieden om zelf te beslissen welke content ze nog gratis ter beschikking stellen en welke niet. Op die manier zou er een internet op twee sporen ontstaan die de netneutraliteit tot een relikwie uit het verleden zou herleiden. Het internet zou dan gerund worden als een televisiestation dat ons gaat voorschotelen wat we gratis mogen bekijken en wat niet en waarvoor we bijgevolg moeten bijbetalen. Om dit te verhinderen zijn er enkele internetactivisten met een "Summer to save the internet"-petitie gestart. Meer informatie vind je op: www.freepress.net/internetsummer14. Alvast iets dat we zeker in de gaten moeten houden want als we moeten betalen voor informatie, dan kunnen we net zo goed weer kranten gaan kopen, desnoods een Canadese!
Matthieu van den Bogaert
redacteur Marketing Update
dinsdag 29 juli 2014
Sleutel op Europees slot voor Big Brother
In de maand mei van vorig jaar ontplofte er wereldwijd een databommetje toen Edward Snowden naar buiten kwam met enkele wanpraktijken van de NSA (National Security Agency). De cliché-uitspraak "Big Brother is watching you" bleek meer aan te leunen bij de realiteit dan de fictie. We zijn nu een dik jaar later en dat was reden genoeg voor Panorama om een uitzending te wijden aan de stand van zaken rond de 'EU Data Protection Reform'. Deze Europese wetgeving zou alle 500 miljoen Europese burgers moeten beschermen tegen digitale uitwassen. Kunnen we nu met een gerust geweten Facebooken, emails verzenden of online bankverrichtingen doen?
De Oostenrijkse internetactivist Max schrems vroeg alvast de data op die Facebook van hem in zijn bezit had en kreeg - na ontzettend veel aandringen - een cd-rom met daarop 1200 pfds die zijn data bevatten. Deze data waren onderverdeeld in 57 datacategorieën. Groot was zijn verrassing dat één van de categorieën opvallende data bevatte zoals chatgespreken die werden gewist, gps-locaties die hij nooit had gedeeld, enzovoorts. Hij diende daarop 22 klachten in tegen Facebook, die vanzelfsprekend 'not amused' waren met de negatieve publiciteit die deze stunt met zich meebracht. Het was blijkbaar de eerste keer dat een consument het bedrijf zo hard aan de kaak had gesteld.
Bovenstaand voorbeeld is voor Europees comissaris Viviane Reding reden genoeg om te blijven strijden voor een een betere privacybescherming. Reding wil burgers meer controle geven over hun eigen data en dat hoofdzakelijk op twee manieren. In de eerste plaats is er de zogenaamde 'Right to be forgotten'. Er moeten volgens haar systemen bestaan die vooral jongeren moeten beschermen tegen zaken die ze nu online plaatsen en hen eventueel jaren later (voorbeeld tijdens een sollicitatie) nog kunnen achtervolgen. Ten tweede is er het aspect van data portability. Zoals je het recht hebt om je telefoonnummer mee te nemen naar een andere operator, zo zou je volgens haar het eveneens het recht moeten hebben om je data over te dragen naar een andere partij.
Deze twee zaken zouden volgens Reding in de toekomst 'standard policy' moeten zijn. De grote data-companies zoals Google, Facebook, Microsoft, etc. staan daar echter niet echt om te springen. Deze grote jongens zetten nu de zware lobbymachine in om ervoor te zorgen dat de Europese Commissie te ver zou gaan in deze dataregelgeving-en restricties. Er werden maar liefst 3.000 amendementen ingediend met als doel deze wetgeving af te zwakken. De wet moet nog definitief gestemd worden door de Europese raad van ministers en het is nog koffiedik kijken of deze heren en mevrouwen politici data-privacy ofwel bedrijfsbelangen als eerste liken.
Matthieu van den Bogaert
redacteur Marketing Update
woensdag 16 juli 2014
Marketing Update 114: Broadcast Yourself
In het nieuwe nummer van Marketing Update staat Youtube centraal. Het kanaal zag op Valentijnsdag 2005 het levenslicht en de liefde van het publiek voor dit videokanaal van Google is sindsdien alleen maar toegenomen. Reden genoeg voor de redactie om er een heel nummer aan te wijden. We hebben daarnaast zoals altijd ook aandacht voor andere marketing-en communicatietrends. Alvast vijf vaststellingen uit het nieuwe nummer:
1. In 'Iedereen marketeer' stelt Paul Van Damme zich de vraag waarom je als adverteerder nog tonnen euro's zou uitgeven voor de productie van filmpjes, waarbij de filmische kwaliteit vaak de overhand krijgt op de boodschap of de brand awareness. "Who took my badjas?" Ja, wie was dat ook al weer? In zijn tweede artikel "Hoe haalt Zaka hoge kijkcijfers" geeft Paul het antwoord op de vraag wat je als marketeer in dat geval veel beter kan doen op Youtube.Nog geen abonnement op Marketing Update, geen nood u kan dit euvel onmiddellijk recht zetten! Zo, nu ben je weer volledig mee.
2. Gerdi van Kerckhoven zet de Linkedin bedrijfspagina in de spotlight. Ze haalt onder andere het mooie voorbeeld aan van Delta Airlines die een partnership aanging met Linkedin. Het resultaat is Delta Innovation Class, een programma waarbij mensen via Linkedin op een vlucht in contact kunnen komen met een mentor.
3. Annick Colman gaf eerder dit jaar een workshop aan het DM Institute rond Explainer Video's. Je hebt deze sessie gemist? Geen nood, in dit nummer geeft ze twee pagina's vol tips. Wist je bijvoorbeeld dat je geen tekenacademie moet hebben gevolgd om een storyboard te creëren? Software als StoryboardThat en Storyboard Pro van Atomic Learning kunnen je helpen.
4. In de coverstory 'Spiderman met boekentas' krijg je een interview voorgeschoteld met Tom Rumes, televisieregisseur en docent aan de Thomas More Hogeschool. Hij geeft inzichten rond onder andere multiplatform delivery, interactiviteit en viral video's. Wist je trouwens dat deze onderstaande hoax van zijn hand is?
5. Frans Reichardt snijdt in "Email more & Don't be stupid" een ontzettend boeiende discussie aan. Waarom zou je tijd en energie stoppen in segmentatie om daarmee het e-mailvolume te verlagen en het percentage opens en clicks met ocharme enkele percentages te verhogen. Is het sop de kolen wel echt waard?
Abonneren op:
Posts (Atom)