vrijdag 30 januari 2015

De Online Veranderingsshow: januari

Zoals vorig jaar persen we op het einde van iedere maand een aantal zaken uit ons toetsenbord die de mensheid zou moeten zijn bijgebleven. Cartoons, vrijemeningsuiting en Ignace Crombé hebben het januari-lijstje op een haar na net niet gehaald. Maar wat dan wel?

1. Co-creation in 2015
Vorig jaar zagen een hele reeks nieuwe co-creationprojecten het levenslicht. In dit nieuwe jaar zal deze trend zich ongetwijfeld verderzetten. De BBC lanceerde onlangs bijvoorbeeld het platform ‘Taster’ als onderdeel van hun 'Connected Studio Programme'. Dit initiatief heeft als doel om, in samenwerking met verschillende partijen (eigen personeel, digitale agentschappen, etc), innovatieve veranderingen aan hun digitale platformen te implementeren.



2. Bel-me-nu-eens-echt-niet-meer-lijst
Er is goed nieuws voor mensen die de koude rillingen krijgen van telemarketeers die via de telefoon weer één of andere dienst of product trachten te slijten. Minister van consumentenzaken Kris Peeters wil een website lanceren waar consumenten hun telefoonnummer kunnen laten registreren om niet meer gebeld te worden voor commerciële aanbiedingen. Telefoonoperatoren zullen verplicht (en hier schuilt dan ook het grote verschil met de vrijblijvende bel-me-niet-lijst) worden om zich aan te sluiten bij dit meldpunt. Lees eveneens het artikel in De Standaard: Centraal meldpunt om geen oproepen van televerkopers meer te ontvangen.

3. Twitternieuws
Met Twitter zou de mensheid elke dag een heel journaal kunnen vullen. Ik onthield van mijn lievelingsplatform in de eerste plaats dat de analytics tool een zachte dood zal sterven ten voordele van de Twitter Cards. Ten tweede zal Twitter (naar analogie met Facebook) zijn eigen videodienst van de grond wil krijgen en tot slot is er een "While you were away" knop op Twitter gelanceerd die je een compact overzicht geeft van de belangrijkste berichten die je hebt gemist terwijl je weg was.

4. Storydoing in plaats van storytelling
Was storytelling in 2014 een hot item dan is de kans groot dat storydoing in 2015 met de aandacht gaat lopen. Het grote gevaar van een te grote focus bij storytelling is immers dat de creativiteit in plaats van de realiteit centraal komt te staan. Consumenten en klanten willen echter niet zomaar een praatje horen, maar tevens het verhaal achter het verhaal. Hoe realiseren merken datgene dat ze beloven? Lees tevens "Vergeet Storytelling, Begin met Storydoing" of een artikel van een tijdje geleden, "Is Your Company a Storyteller? Or a Storydoer?


5. Whatsapp
In het boek "When digital becomes Human" van Steven Van Belleghem staat het menselijk contact dat een klant met een bedrijf heeft centraal. Lees zeker de boekbespreking in het laatste nummer van MarketingUpdate. Een bedrijf dat mij daarbij persoonlijk intrigeert is Coolblue. De klantendienst van de e-commercegigant test nu of het de klanten nog meer van dienst kan zijn via de berichtendienst Whatsapp. Klanten zouden dan bijvoorbeeld foto's rechtstreeks  kunnen doorsturen, waarna een Coolblue-medewerker het probleem beter kan inschatten. Meer informatie vind je op de website van Coolblue.


Matthieu van den Bogaert
Redacteur MarketingUpdate

woensdag 14 januari 2015

Appy New Year

Volgens de trendbarometer van 2015, een jaarlijks onderzoek bij 1.100 Belgen, hebben heel wat landgenoten dit jaar als goede voornemen om hun social mediagebruik drastisch te verminderen. Benieuwd of de meesten het even lang gaan volhouden als hun voornemen om te stoppen met roken, meer te bewegen of gezonder te eten. De grote boosdoeners dat de meesten hun social media belofte niet zullen nakomen zijn apps. De applicaties op onze smartphone of tablet maken ons het leven immers net iets té gemakkelijk. Om het nieuwe jaar in te luiden leek ons een nummer over apps dan ook toepasselijk. We pikken er alvast enkele highlights uit.



 Volgens Sofie Willems overschatten heel wat apps zichzelf en sterven ze roemloos in een vergeethoekje van een scherm. Ze formuleert drie belangrijke bestaansredenen waaraan een goede app wel moet voldoen: (1) je app vergemakkelijkt moeilijke en vaak voorkomende taken, (2) de app geeft je snelle en betrouwbare controle over je persoonlijke data en/of (3) je app is dolle pret. Beantwoordt jouw app aan al deze zaken dan heb je waarschijnlijk een winnaar op zak.

 Volgens Apple verschenen in mei 2013 gemiddeld 1053 apps per dag in de App store. Bijna 90% van deze gedownloade apps is gratis. Brengt een app iets op? Natacha Ciezkowski geeft hierop het antwoord.

■ Johan Verest geeft zijn persoonlijke 'tapp 10'. Wat dacht je van de Grolsch-App, die checkt of je nog op een rechte lijn kan wandelen, of de Vergadermeter-app, die op basis van het salaris van deelnemers uitrekent hoeveel een meeting kost.



 In het artikel 'Mobiele wind door de winkelgangen' wordt de opkomst van de apps in de retail belicht. Zou jij bijvoorbeeld gewonnen zijn voor jeanswinkel zoals Hointer? In deze winkel scan je met de Hointer-app de uitgestalde kledij en vervolgens wacht de juiste maat van het gewenste kledingsstuk op jou in een pashokje.

 Febiac, de organisator van het auto-en motorsalon, zette reeds 3 jaar geleden de stap om het uitdelen van traditionele brochures voor een deel te vervangen door elektronische varianten. Ad Van Poppel beschrijft de belangrijke rol die Tapcrowd daarbij speelde.

 In "Waarom is de app geen succes" doorprikt Koen Denolf de door Steve Jobs gecreëerde hype. De ondergang van de printmagazines veroorzaakt door de iPad en het digitale publishing cruise ship is er niet gekomen. De teloorgang van The Magazine, het uithangbord voor digital publishing, is daarvan een mooi voorbeeld. Koen ziet voor magazines meer heil in de web apps, magazines gemaakt in een browseromgeving.

Naast deze must-read artikels over apps lees je in het inmiddels 117e nummer van Marketing Update ook artikels over hoe je als merk een dialoog kan opbouwen  met vrouwen, een bespreking van het nieuwste boek van Steven Van Belleghem en nog veel neer.

Ps: nog geen abonnee? Hier vind je de nodige info.


donderdag 8 januari 2015

3 No Go’s bij email marketing

"The email address is your digital social security number. You need one, no matter who you are, or how old you are."

Deze bovenstaande zin, die recent te lezen was in een artikel op clickz.com, vat de toekomst van emails mooi samen in het social media-tijdperk. Het zal alleen maar drukker worden in de inbox van de consument in 2015. Lees eveneens in dat verband het artikel:  E-mailmarketing versus social media-marketing: wat is effectiever?

Net zoals een wielrenner moet trainen en zijn techniek moet verfijnen om bij de winnaars te behoren, zo moet ook een email marketeer de juiste technieken hanteren om te vermijden dat zijn email ergens ongeopend onderaan de inbox bengelt. We geven alvast drie zaken mee die u moet vermijden in 2015?

1. TXT
Wanneer je een email opmaakt zijn er heel wat emailtools die nog steeds de mogelijkheid bieden om een txt-versie van je email op te maken. Dit was nuttig zo'n 10 jaar geleden toen bepaalde email clients zoals AOL of Blackberry HTML-emails niet goed konden weergaven. Het prehistorische mobiele emailtijdperk ligt echter reeds ver achter ons. Wielrenner Contador weet perfect te verwoorden wat het effect is van dergelijke txt-emails: Zero zero zero ...

2. Embedded video's
Het lijkt op het eerste zicht wel leuk om de video's die je hebt gemaakt te embedden in je email. Sinds de komst van HTML5 zijn er email clients die embeded videos kunnen afspelen. Het betekent echter niet dat als het technisch kan, dat je het dan ook effectief moet doen. Het grootste probleem is de hamvraag "Wat verwacht je dat je ontvanger zal doen nadat hij de video heeft bekeken?" Je verwacht (lees: hoopt) dat deze nog een tweede keer de moeite neemt om door te klikken naar je landingspagina. De kans dat dit gebeurt is vaak even groot als de kans dat Jan Ullrich nog eens een tweede keer de Tour de France wint. Een betere oplossing is nog steeds te werken met een statisch beeld dat doorklikt naar een landingspagina waar de (Youtube)video (automatisch) kan afgespeeld worden. Een GIF-animatie embedden met een duidelijke CTA (call to action) kan ook eventueel werken.

3. Teveel keuze
Wie het boek 'The Paradox of Choice' van Barry Schwartz heeft gelezen weet dat teveel keuze niet goed is voor de consument. Er treedt 'analysis paralysis' op wanneer een ontvanger een email (of landingspagina) ontvangt waarin teveel opties staan. Een mooi voorbeeld zijn de onderstaande tabellen die dezelfde content bevatten, maar anders gestructureerd zijn. Welke zou de meeste consumenten over de streep trekken denkt u?






Wie in 2015 op de hoogte willen blijven van de email marketing trends en zijn expertise verder op punt wil stellen, kunnen we alleen maar de interactieve workshop met Tamara Gielen aanraden op 29 januari. Als professionele coach zal zij uw email-campagnes tot echte winnaars klaarstomen.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...