zaterdag 28 februari 2015

De Online Veranderingsshow: februari

Project Wild Thing


Welk product bestaat al duizenden, zo niet miljoenen jaren en wordt bijna nooit door een marketingmachine gehypt? Welk product krijgt minder aandacht dan de producten van Apple, Lipton of Unilever? Geen idee? De Britse marketeer David Bond had er  - voor hij begon aan zijn documentaire 'Project Wild Thing' - waarschijnlijk ook geen benul van dat je 'Moeder Natuur' op een soortgelijke manier kon branden als de bovenstaande merken. Toen Bond zich realiseerde dat zijn eigen kinderen zich meer verbonden voelden met het scherm van hun spelconsole dan met de natuur, vond hij dat hij moest ingrijpen met het wapen dat hij het best kende. Hij benoemde zichzelf 'marketer of nature' en besloot om via een intensieve promocampagne de jeugd aan te zetten om de natuur op te snuiven. De documentaire beschrijft op een ludieke manier de totstandkoming van zijn merk 'Project Wild Thing' en werd in februari opnieuw getoond in enkele Belgische cinema's. [Trailer] Even boeiend is het artikel "Do protest films like Project Wild Thing change anything?" dat bespreekt of dergelijke documentaires die oproepen tot sensibilisering ook effectief nut hebben op de doelgroep.

The Web under our skin

Toen elektriciteit begin vorige eeuw werd gelanceerd was dit een attractie waar mensen naar kwamen kijken. Nu kijkt niemand nog naar elektriciteit met een openvallende mond. Het is onzichtbaar en is al lang een vanzelfsprekendheid geworden. Hetzelfde gebeurt met internet. Gingen we eind vorige eeuw nog op een aparte computer zitten om – na te hebben ingebeld – te surfen, dan wordt de aanwezigheid van internet via diverse wearables een doodgewone vanzelfsprekendheid. Bart De Waele (CEO van Wijs) geeft in een halfuur durende presentatie zijn visie op de toekomst. Je leert (vermoedelijk) nieuwe begrippen als ‘haptic technology’ of ‘phatic expressions’.



YouTube: 1 Billion Viewers, No Profit


Het meest opvallende artikel dat ik in februari las was ongetwijfeld het artikel "YouTube: 1 Billion Viewers, No Profit." Ik ben nog steeds verbaasd dat een website als Youtube, die wereldwijd op nummer 3 staat in de Alexa ranking en jaarlijks miljarden bezoekers heeft, er niet in slaagt om winstgevend te zijn. Benieuwd hoe moederbedrijf Google aan het advertentie-en betalingsmodel zal sleutelen om eindelijk de winstcijfers de hoofdrol te doen spelen.




 

zaterdag 14 februari 2015

Update Seminar: Visueel denken en ontwerpen



Volgens Edouard Gruwez (Ogilvy Internal Communications) is communicatie in de 21e eeuw zoals het drinken van een brandweerslang onder hoge druk. Het werkgeheugen wordt immers dagelijks bestookt met een waterval aan (verbale en non-verbale) impulsen, maar uiteindelijk onthouden we hier maar een fractie van. Volgens recente studies kunnen we bijvoorbeeld gemiddeld slechts vier ongerelateerde zaken onthouden gedurende 20 seconden. Tijdens het Marketing Update-seminar van 13 februari kwam Gruwez een uiteenzetting geven hoe je met een sterke vormgeving het denken van je lezer/kijker kunt beïnvloeden.

"Een goed ontwerp is zoals een ajuin", stelt hij. Niet zozeer dat je erdoor begint te huilen als een klein kind, maar een goed ontwerp is uit verschillende lagen/stappen opgebouwd. Zo moet je vooral stilstaan bij wat wil je dat dat de ontvanger op lange termijn onthoudt. Bij vele onwerpen gaat de creatieve laag immers lopen met de aandacht ten koste van de boodschap.

5 Lessons to be learnt

1. Keep it simple en gebruik voldoende contrast tussen enerzijds de kleur van je font en anderzijds de kleur van je achtergrond. Bij verplichte juridische boodschappen daarentegen ga je het contrast (tekst versus achtergrond) juist verlagen.





2. Kleine visuele aanpassingen kunnen een enorme impact hebben. Heatmaps bij advertenties tonen aan dat een verandering in de kijkrichting, de kleur of de grootte van de visual een wereld van verschil maken. Zo zie je in de onderstaande advertentie dat de aandacht meer op de titel en het product worden gevestigd zodra het hoofd van de baby anders wordt gepositioneerd.



3. Colour tools die je volgens Edouard Gruwez standaard op je pc binnen handbereik zou moeten hebben zijn:


4. Beperk je in een communicatie maximaal tot 3 fonts en geef ze een functie. Gebruik font A enkel voor titels, font B voor de body, etc. Edouard Gruwez is er bovendien niet zo van overtuigd dat schreefloze letters online beter zouden werken dan schreefletters.

5. Gebruik de gulden snede of de reeks van Fibonacci om de ideale verhoudingen in je communicatie te bepalen zoals de kolombreedte van twee blokjes tekst.




woensdag 11 februari 2015

Een digitaal marketingplan in 100 dagen

In het boek "Een digitaal Marketingplan" in 100 dagen legt Bert van Wassenhoven uit hoe je als bedrijf het best je digitaal marketingplan op punt stelt. Hieronder tien zaken die we alvast hebben onthouden. Bezoek ook zeker de website Digitaalmarketingplan.be voor extra links en downloads:

1. Een "T-shaped web marketer" is een (profiel)concept waarbij de T-vorm enerzijds verwijst naar de basiskennis die een marketeer moet hebben van alle domeinen ( e-mail, SEO, web, video, etc.) en anderzijds de diepere kennis die nodig is van één of meerdere domeinen. De ideale marketeer beantwoordt aan dit concept. Lees ook: The T-Shaped Web Marketer.

2. Het is geen goed idee om de rechtstreekse link naar een Youtube-video te delen op social media. Het is beter een pagina op je website aan te maken waar je de video embedt. Het is immers cruciaal dat de consument steeds de weg terugvindt naar je website, kortom Hans en Grietje goes digital.

3. Om de meest interessante keywords te ontdekken voor je website of advertenties kan je beroep doen op zoekwoordplanner binnen Google Adwords, Google Webmaster Tools, Google Trends en externe tools zoals SEMRush, Keyword Discovery of Wordtracker. Op Woorank.com kan je testen hoe zoekmachinevriendelijk jouw website is.

4. Klout is een goede tool om de online hyperactieve mensen op te sporen, maar het belang mag niet overschat worden. Het is cruciaal de online merkambassadeurs in de markt te detecteren. Onderschat daarbij evenmin het belang van Pinterest.


5. CPM staat voor 'cost per mille' (de prijs om je advertentie duizend keer te laten verschijnen), CPC staat voor 'cost per click' en CPA voor 'cost per action' (de prijs die je betaalt voor een consument die op je banner klikte en die tot een actie overging op je website. Een conversie hoeft daarbij niet per se te betekenen dat een consument iets heeft gekocht. Je doelstelling van je campagne kan immers ook een miniconversie zijn: een like op Facebook, het bekijken van een video, downloaden van een pdf, etc.

6. In tegenstelling tot Google ads zijn Facebook-advertenties minder aangewezen om snelle verkoop te genereren. Wie op Google zoekt doet dit vaak in het kader van de 'zero moment of Truth', terwijl mensen op Facebook vooral in contact willen komen met vrienden.

7. Om advertenties beter te targetten op Facebook kan je e-mailadressen of telefoonnummers van klanten uploaden. Je kan ook mensen targetten die reeds op je website zijn geweest middels facebookpixel-technologie. Meer info over Conversion Pixels.

8. Indien je advertenties opstelt op Linkedin is het aangewezen om de Engelse interface te hanteren aangezien je daar meer targetmogelijkheden hebt dan in het Nederlands.

9. Padiact.com en Wisepops.com zijn twee tools die je toelaten om zogenaamde 'light boxes' te creëren. Dit zijn formuliertjes die opspringen wanneer je bijvoorbeeld vier pagina's hebt bezocht op een bepaalde website.

10. Het meest interessante hoofdstuk in het boek was mijns inziens het allerlaatste hoofdstuk over slimme marketing voor startups en groeibedrijven. Verschillende vormen en voorbeelden van growth hacking worden weergegeven zoals API Growth hacking. Lees in dat verband zeker het artikel "Marketing is dood, lang leve Growth Hacking."



 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...