woensdag 29 april 2015

De online veranderingsshow: April

De maand april is weer even snel voorbijgevlogen als de carrière van Betty uit Big Brother. De afgelopen maand nam Telenet Base over, besloot Photoshop om 3D-functionaliteiten uit te rollen en werd het nieuwe online lifestylemagazine Mvslim boven het doopvont gehouden. Er zijn naast deze zaken echter vijf gebeurtenissen die, ondanks mijn gezegende leeftijd, het alzheimer-gen extra wisten te verschalken en het label opvallend kregen opgespeld.

Hillary for president



Het was voor velen geen verrassing toen Hillary Clinton deze maand aankondigde dat ze het 'Witte Huis' in 2016 wil veroveren. Er was wel wat verbazing toen het logo uit de campagnehoed werd tevoorschijn getoverd. Het ziet er uit als een logo dat in allerijl in Microsoft Paint is gemaakt. Ook de complottheorieën lieten ondertussen niet op zich wachten. In ieder geval hopen we dat ze de republikeinen online en offline in de pan hakt. [leesvoer].

De slimme horloge voor senioren
Er bestaat geen twijfel dat 'The internet of things' ons leven in de toekomst nog verder zal beheersen. Sportpsychologen waarschuwen daarbij in toenemende mate voor burn-outs die de meer dan 30.000 beschikbare gezondheidsapps, waarmee je sportieve prestaties online kan meten met je vrienden, kan veroorzaken. 'The internet of things' heeft gelukkig ook heel wat positieve kanten. Denk maar aan het Vlaamse Embracelet-project, dat senioren via een 'slimme horloge' in staat moet stellen om langer zelfstandig thuis te wonen. [leesvoer]

Gerommel in de krantenwereld
Media21, de koelorganisatie van enkele onafhankelijke en nieuwe media-initiatieven, is niet te spreken over het feit dat de grote papieren jongens (De Persgroep en consoorten) nog steeds geen BTW aan hun klanten hoeven door te rekenen voor hun producten. Zowel de papieren kranten als de digitale nevenproducten ontsnappen aan de 21% BTW-dans. Apache en Newsmonkey moeten daarentegen wel de volle pot doorrekenen en spreken van een historische scheeftrekking en concurrentievervalsing. In het kader van de Tax shift-discussie pleiten ze voor het structureel ondersteunen van de journalistiek in plaats van het ondersteunen van mediabedrijven. [leesvoer]

Sabam Satan
Ieder jaar maakt het 'International Reputation Institute' een rangschikking van bedrijven volgens hun reputatie. In de Belgische lijst staan Tiense Suikerraffinaderij, Colruyt en Neuhaus op het erepodium. De kans dat Sabam ooit in de top 1000 komt is deze maand weer enorm geslonken. De organisatie kwam in het nieuws omdat ze van bloggers auteursrechten wou gaan innen wanneer ze YouTube filmpjes zouden embedden op hun blog. Ondertussen hebben ze de maatregel al ingetrokken, maar heeft hun reputatie opnieuw een flinke knauw gekregen. [leesvoer]

Google Time

Er gaat geen maand voorbij of Google haalt de krantenkoppen. Zo werkt Google aan een project dat je toelaat om via Gmail rekeningen te betalen. De Amerikaanse zoekgigant stelt zijn gebruikers vanaf nu ook in staat om hun volledige zoekgeschiedenis te downloaden. Het belangrijkste nieuws uit het Google-kamp was echter ongetwijfeld het gevaar van de zogenaamde Mobilegeddon, het risico dat je website in de zoekresultaten drastisch daalt als je geen mobiele versie hebt van je website. Volgens vele webmasters valt de schade al bij al nog mee. [ leesvoer]


Matthieu van den Bogaert
Redacteur MarketingUpdate
@marketingyudai

zondag 19 april 2015

Do's & don'ts van een social media marketeer

10 jaar ofwel meer dan 3.650 dagen, dat is de periode dat ik me reeds op de arbeidsmarkt bevind. Ik ben gestart als database administrator in een periode waarin Facebook nog een reus was met dwerggroei. De laatste twee jaar werk ik voornamelijk als online marketeer. Videomarketing en social media maken het grootste deel van mijn takenpakket uit. Afgelopen week vroegen enkele marketingstudenten me wat de grootste do's en don'ts waren van mijn job. Ik kon er 5 uit mijn online mouw schudden.

1. Social media should not be the 100% job of 1 person but the 1% job of 100 people
Deze quote heb ik ooit onthouden van een marketingcongres enkele jaren geleden en het vat mijn visie die ik heb op het gebruik van social media in een bedrijf mooi samen. Bedrijven zouden de online kraan niet moeten dichtdraaien bij hun personeel in een krampachtige poging ze van Facebook, Twitter en consoorten te houden. Doorgaans beschikken medewerkers over een eigen smartphone die moderner is dan de beschikbare IT-tools van het bedrijf. Maak van je medewerkers brand ambassadors en geef ze online vertrouwen. Wie geeft, krijgt vaak veel terug.

2. Change is the only constant in social media.
Het tempo waarmee nieuwe social media-kanalen het levenslicht zien is nauwelijks bij te houden. Ello.co, Meerkat, Snapchat, Tinder en ga zo maar door. Moet je op elk kanaal even actief zijn? Nee, zeker niet, maar zorg er wel voor dat je minstens je bedrijfsnaam op elk nieuw platform registreert. Zorg ervoor dat je je eieren niet in 1 mand legt want het social media-gebruik is soms even wispelturig als het Belgisch weer.

3. Alle wegen moeten naar Rome leiden
Onlangs stuurde onze general manager me de quote "Likes do not pay the bill, sales do". Hij heeft een zeker punt. Veel fans, likes en volgers creëren mag niet de belangrijkste KPI zijn. Uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk links legt naar je webshop of corporate website. Houd via Google Analytics in de gaten via welk social media-platform je de meeste leads genereert. Wat heb je bijvoorbeeld aan een Facebookpagina met 50.000 likes als er nauwelijks iemand geconverteerd wordt.




4. One for all and all for one
Net zoals je moet trachten om dezelfde tone of voice te hanteren in je folders, brochures of website, zo moet de rode draad doorheen je social media-kanalen ook aanwezig zijn. Zorg bijvoorbeeld dat logo en banner overal dezelfde branding en boodschap uitademen. Lees in dat verband zeker het interessante artikel 'Game of Thrones: Digital Marketing Case study".


5. Vermijd het vechten tegen de bierkaai
Het belangrijkste element van een geslaagde social media-strategie is zonder twijfel de buy-in van het management. Social media moet beschouwd worden als een belangrijk element  om de globale corporate strategy te ondersteunen. Wanneer het wordt beschouwd als een nice to have of als noodzakelijk omdat de concurrentie het ook doet, dan wordt het tijd om een andere job te zoeken. Niemand wil het vechten tegen een bierkaai "liken".



Matthieu van den Bogaert
redacteur MarketingUpdate
[T] @marketingyudai


dinsdag 14 april 2015

Nostalgische Creativiteit

Beeld je een wereld in zonder illustraties. Kinder-en jeugdboeken zouden gereduceerd worden tot enkele velletjes papier met droge proza, heel wat nieuwsartikels zouden er even sexy uitzien als een doodsbericht en strips zouden enkel verdwaalde tekstballonnetjes bevatten. Zelfs de reclamewereld zou met de handen in het haar zitten. Red Bull zou geen vleugels meer hebben, Ethias zou zijn stunts door echte acteurs moeten laten uitvoeren en de flashy Fanta-filmpjes zouden als een kaassoufflé in elkaar stuiken.

Schamp en Cneut

Illustraties slagen erin om in een oogwenk meer te zeggen dan een hele tekst en spreken vaak meer tot de verbeelding dan een foto. In Vlaanderen zijn er enkele illustratoren die hierbij de nodige aandacht verdienen. In de eerste plaats is er Tom Schamp (1970) die afstudeerde aan het Sint-Lucas instituut in Brussel. Vorig jaar was er een tentoonstelling met enkele van zijn werken te Leuven (Museum M). De illustraties van Schamp zijn, ondanks dat ze zich vaak richten tot kinderen, vaak complex. Volgens de Leuvense illustrator moet dit juist de belangstelling prikkelen bij jong en oud.





Een tweede illustrator die al menig illustratieprijs naar zijn tekengrot mocht meeslepen is Carll Cneut. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de man niet van naam kende tot ik enkele dagen geleden naar een tentoonstelling ging in Gent. In de Sint-Pietersabdij loopt tot en met 10 mei de tentoonstelling "In my head" die een creatief licht werpt op het werk én leven van deze 46-jarige illustrator. Aanvankelijk startte Carll Cneut als art director in de reclamesector, maar al snel vond hij zijn echte roeping als illustrator in prentenboeken. Zijn handelskenmerken zijn zijn sterke composities, zijn kleurenpallet en zijn fantasierijke afbeelding die geïnspireerd zijn door zijn jeugdjaren en het werk van James Ensor en Hieronymus Bosch.

Tijd voor reclame

Vaak heb ik heimwee naar de periode waarin heel wat advertenties bestonden uit creatieve penseelstreken. Denk maar aan de nostalgische advertenties van Coca-Cola of Pepsi. Gelukkig zijn er nog steeds illustratoren die hun skills gebruiken voor advertentiedoeleinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het werk van Gabriel Moreno, die ondertussen voor heel wat bekende merken heeft getekend als Fiat en Coca-Cola. Ik hoop alvast dat reclamebureaus in de toekomst de hulp van de tekenpen en het penseel blijven inroepen. Bekijk in dat verband ook zeker deze post "23 print ads with great illustration styles".










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...