Ik heb deze maand een paar keer serieus in mijn haar moeten krabben en het kwam heus niet door enkele overijverige muggen in de slaapkamer. De grootste veroorzaker was ongetwijfeld de Vlaamse overheid die een zeer bedenkelijke emailcampagne naar haar eigen personeel op het getouw had gezet. Om het probleem van internetfraude onder de aandacht te brengen van het eigen personeel vonden ze er immer niks beter op om een fictieve phishing-email te sturen naar de eigen medewerkers. De email bevatte een namaakfactuur en maande de ontvanger aan om een achterstallige betaling voor een treinreis in orde te brengen. Om de email kracht bij te zetten werd het logo van Thalys gebruikt. Vele ambtenaren schrokken zich een hoedje en contacteerden Thalys waar men het natuurlijk in Keulen hoorde donderen. Wat volgde waren excuses van de Vlaamse overheid naar het eigen personeel en Thalys voor het onrechtmatig gebruik van hun logo en bedrijfsnaam. Gelukkig zijn er de afgelopen maand ook zaken gebeurd op communicatie-en marketingvlak die op meer applaus kunnen rekenen van mijn kant:
1. Amazon goes Top Gear
Wat een goede zet van Amazon om Jeremy Clarkson, Richard Hammond and James May aan te trekken om een autoprogramma te maken voor Amazon Prime. Jeremy Clarkson werd vorig jaar nog door de BBC aan de deur gezet bij het programma Top Gear omdat hij een medewerker te lijf was gegaan. [lees meer op BBC]
2. Google Translate app
Wat ik vooral onthoud van mijn reis naar Litouwen is de Russische chauffeur die weigerde om Engels te praten. Het duidelijk maken van een bestemming in een vreemde taal is zoals bonen knopen met je ogen toe. Ik ben dan ook blij met de vernieuwde Google Translate app die toelaat om real time vertalingen te maken. [ lees meer op bloovi]
3. Internet voor iedereen
Stel je eens voor dat je op een dag ontwaakt zonder internet. Alleen het verwijderen van alle koffie op deze planeet lijkt me een groter doembeeld. Er zijn echter nog heel wat afgelegen gebieden op aarde waar mensen geen internetverbinding hebben. Om dit te verhelpen startte Facebook een tijdje geleden het Aquila-project op middels een grote drone op zonneënergie internettoegang te verschaffen aan de mensen op deze plaatsen. [lees meer op The Next Web]
4. Vakantielectuur
Waar is de tijd dat ik nog eens twee maanden vakantie had om lekker niks te doen? Ik begrijp dan ook niet goed dat mensen het woord verveling in de mond durven nemen. Wie zich echt verveelt raad ik de blogpost "Contentmarketing: 10 podcasts die je deze zomer moet uitproberen" aan op Frankwatching.
5. Weg met dat diploma?
Moet je een diploma hebben om het te maken in je leven. Tuurlijk niet. Mark Zuckerberg heeft dat ondertussen wel bewezen denk ik. De 25-jarige Carl Pei is één van de bezielers van OnePlus en behoort tot het clubje van digitale konijnen die het universiteitshol voortijdig verlieten. De Wall Street Journaal publiceerde deze maand een interessante videoreportage over deze jongeman: OnePlus Dials Into a Crowded Smartphone Market.
Matthieu van den Bogaert
redacteur Marketing Update
vrijdag 31 juli 2015
zondag 26 juli 2015
Drones: Vloek of zegen?
We zijn 26 januari 2015 wanneer agenten van de ‘Secret Service’ van het Witte huis hun warme pizza in allerijl aan de kant schuiven en zich richting het presidentiële gazon begeven. Ze kregen melding van een drone die net in de uitgestrekte tuin was gestort. Onmiddellijk werd aan een aanslag gedacht, maar de president was op dat moment in India voor een staatsbezoek. Uiteindelijk bleek een drone-hobbyist te willen testen hoe goed zijn vliegende schotel in slechte weeromstandigheden kon vliegen. De man maakt deel uit van het ondertussen lange lijstje van mensen die drones in een negatief daglicht stellen.
Op 21 juli 2015 botste een vliegtuig van Lufthansa tijdens de landing bijna met een drone. Een paar dagen daarvoor had de brandweer van San Bernardino in de Verenigde Staten nog een tweet gelanceerd met de vraag om geen drones de lucht in te sturen om zo de bluswerken niet verder te hinderen. Op het Nederlandse eiland Texel hebben ze het eveneens helemaal gehad met de drones die dagelijks als gieren rond de iconische rode vuurtoren cirkelen. Dat het daarbij soms misgaat bewijst deze video. Het signaal van de vuurtoren zorgt vaak voor interferentie waardoor de drones getransformeerd worden tot oncontroleerbare projectielen en tegen de iconische toren storten.
Ondanks alle negatieve voorbeelden bestaat er geen twijfel over de vele mogelijkheden die drones bieden: boeren kunnen hun akkers beter monitoren op ziektes, ze kunnen de logistieke wereld op zijn kop zetten, politie, brandweer en medische interventies kunnen genieten van goedkopere luchtondersteuning, enzovoorts. Ook voor event marketeers gaat een nieuwe wereld open, denk maar aan de magnifieke beelden die je op een haalbare manier kan maken of aan shows zoals Sparked van Cirque du soleil. Het is in vele landen echter enkel nog wachten op een goede wetgeving die alles beter regelt voor particulieren. Wie meer informatie wil over de mogelijkheden van drones moet zeker de website van Euka raadplegen, de European UAV Drones Knowledge Area.
Matthieu van den Bogaert
Redacteur Marketing Update
donderdag 23 juli 2015
Hoe trouw zijn jouw klanten?
Terwijl sommigen onder jullie nog de koffers mogen vullen om op reis te vertrekken naar één of andere warme bestemming hebben onze redacteuren reeds een reis achter de rug doorheen marketingland. Als souvenir hebben ze weer een heel marketing Update nummer gevuld, deze keer met speciale aandacht voor loyalty marketing. Een kleine handgreep uit het recente nummer:
- Georges Van Nevel stelt de terechte vraag hoe je trouwe klanten loyaal houdt. Veel loyalty marketing inspanningen focussen zich immers te veel op groei en dus enkel nieuwe klanten. Hij geeft voorbeelden hoe je als marketeer bij bestaande klanten kan zorgen voor 'experience marketing' dat gelinkt is aan de waarden van het merk.
- Er zijn omstandigheden waarbij je je klanten maar één keer of hooguit een paar keer over de vloer kan krijgen. Een winkel die zwangerschapskledij verkoopt is daar een mooi voorbeeld van. Hoe kan je deze doelgroep triggeren om in een korte tijdspanne loyaal te blijven aan jouw product? Katleen Van Landschoot had een vruchtbaar gesprek met de mensen achter kledingsmerk Fragile.
- Henny van Gerwen legt in zijn artikel 'Loyalty, het zout in de pap waard?' vier belangrijke redenen bloot waarom loyaltyprogramma's volgens hem falen. Hij stelt een aantal alternatieven voor op de traditionele klantenkaarten. Mooi voorbeeld volgens hem is het whiskymerk Ardbeg. Enkel de trouwe fans kunnen speciale edities van een blend van dit merk kopen.
- Collega-redacteur Johan Verest liet zijn oog vallen op het reclamefestival van Cannes en pikt er een aantal mooie cases uit die ook jouw bedrijf kunnen inspireren. Een creatief voorbeeld is de interactieve inschrijvingspagina van Canal+ die de abonnees van de nieuwsletter op een ludieke manier door het saaie inschrijvingsproces loodsen. [ > Case study : "Le formulaire interactif de Catherine et Liliane]
- Artis Historia zal bij velen als een knipperlicht gaan branden wanneer je denkt aan loyaltyprogramma's. De schaar en lijm zijn ondertussen echter al massaal vervangen door de smartphone. In het artikel 'Check in & cheque in' gaan we na hoe location-based reward systemen hun intreden hebben gedaan in de fastfoodsector, de hotelsector en retailsector.
Abonneren op:
Posts (Atom)