zondag 26 juli 2015

Drones: Vloek of zegen?



We zijn 26 januari 2015 wanneer agenten van de ‘Secret Service’ van het Witte huis hun warme pizza in allerijl aan de kant schuiven en zich richting het presidentiële gazon begeven. Ze kregen melding van een drone die net in de uitgestrekte tuin was gestort. Onmiddellijk werd aan een aanslag gedacht, maar de president was op dat moment in India voor een staatsbezoek. Uiteindelijk bleek een drone-hobbyist te willen testen hoe goed zijn vliegende schotel in slechte weeromstandigheden kon vliegen. De man maakt deel uit van het ondertussen lange lijstje van mensen die drones in een negatief daglicht stellen.

Op 21 juli 2015 botste een vliegtuig van Lufthansa tijdens de landing bijna met een drone. Een paar dagen daarvoor had de brandweer van San Bernardino in de Verenigde Staten nog een tweet gelanceerd met de vraag om geen drones de lucht in te sturen om zo de bluswerken niet verder te hinderen. Op het Nederlandse eiland Texel hebben ze het eveneens helemaal gehad met de drones die dagelijks als gieren rond de iconische rode vuurtoren cirkelen. Dat het daarbij soms misgaat bewijst deze video. Het signaal van de vuurtoren zorgt vaak voor interferentie waardoor de drones getransformeerd worden tot oncontroleerbare projectielen en tegen de iconische toren storten.

Ondanks alle negatieve voorbeelden bestaat er geen twijfel over de vele mogelijkheden die drones bieden: boeren kunnen hun akkers beter monitoren op ziektes, ze kunnen de logistieke wereld op zijn kop zetten, politie, brandweer en medische interventies kunnen genieten van goedkopere luchtondersteuning, enzovoorts. Ook voor event marketeers gaat een nieuwe wereld open, denk maar aan de magnifieke beelden die je op een haalbare manier kan maken  of aan shows zoals Sparked van Cirque du soleil. Het is in vele landen echter enkel nog wachten op een goede wetgeving die alles beter regelt voor particulieren. Wie meer informatie wil over de mogelijkheden van drones moet zeker de website van Euka raadplegen, de European UAV Drones Knowledge Area.


Matthieu van den Bogaert
Redacteur Marketing Update


Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...