Er is geen enkele marketingmachine die in oktober zo gesmeerd liep als deze van Studio 100. De zoektocht naar en media-aandacht voor de drie nieuwe meisjes van K3 doet iedere marketeer wellicht watertanden. Er waren echter ook nog andere zaken die menig marketeer wakker hielden tijdens de maand oktober.
Instagram
Deze maand mocht de mensheid de verjaardag van Instagram vieren. De app om foto’s te delen heeft ondertussen al 300 miljoen gebruikers, waarvan 70 procent zich buiten de Verenigde staten bevindt. Dagelijks worden er zo'n 70 miljoen foto's gedeeld en worden er 2,5 miljard likes uitgedeeld. Voor Prince was de verjaardag alvast een uitgelezen kans om terug te keren naar de foto-applicatie met als username Princestagram. Lees ook: Instagram 5 jaar: alle mijlpalen op een rij [infographic] (Frankwatching).
Privacy
Wordt u ‘s nacht badend in het zweet wakker omdat u niet weet wat er met uw Facebook-, Twitter- of Googledata gebeurt? Ik vermoed van niet. Gelukkig zijn de Europese datawaakhonden iets alerter en hebben ze hun tanden gezet in het bestaande Safe-harbor akkoord dat stelt dat data mag terugvloeien naar de Verenigde Staten als er een bepaalde mate van veiligheid kan gegarandeerd worden. Wordt zeker vervolgd! Lees ook: Europe wants a fresh data transfer pact with the US (Thenextweb.com).
YouTube red
'The ultimate YouTube experience' zo werd de nieuwe abonnementsservice van YouTube aangekondigd op de officiële blog. Het voordeel voor abonnees is dat je onder andere advertentieloos door videoland mag huppelen en video's offline kan bekijken. Voor gewone YouTube-gebruikers verandert er niks, maar je kan je er geld op inzetten dat Google de advertenties op het gewone platform zal opdrijven en adblockers zal bestrijden om iedereen richting de betalende stal te drijven. Lees ook: YouTube Red is here: Seven things to know about our new subscription service (youtube Creator blog).
Webshop
Online shoppen heeft zijn voordelen: je moet geen parkeerplaats zoeken, er zijn geen files aan het pashokje en er staan geen oude mensen hun kleingeld te tellen aan de kassa. Toch is het niet allemaal spijs en vree. Zo trok consumentenorganisatie Test-Aankoop aan de alarmbel door te stellen dat maar liefst de helft van de webshops het risico loopt gehackt te worden. Lees ook: 50 % van de webwinkels lopen risico gehackt te worden (Test-Aankoop).
Adblockers
Wie vandaag de dag de website bezoekt van de Duitse krant Bild en Adblockers geactiveerd heeft zal misschien verwonderd opkijken. De bezoekers krijgen immers een pop-up met de boodschap dat ze ofwel de software moeten uitzetten ofwel 2,99 euro per maand moeten betalen voor een advertentieloze website. Lees ook: Zijn adblockers effectief diefstal? De mening van een juridisch expert (Bloovi).
zaterdag 31 oktober 2015
vrijdag 30 oktober 2015
The Spirit of the Valley
De afgelopen maand heb ik mijn tanden gezet in "The Spirit of The Valley' van Peter Hinssen, Harry Demey en Steven Van Belleghem. In hun boek beschrijven ze de fascinerende spirit die ze opsnoven tijdens hun roadtrip doorheen Silicon Valley. Ik onthield 10 leerlessen bij het lezen van hun reisverslag.
2. Met een goed idee alleen red je het niet. Je hebt ook nood aan financiële steun in de rug van een zogenaamde accelerator. Zij geven niet alleen geld, maar geven ook advies en stellen hun netwerk open voor de beloftevolle ondernemers. Wist je bijvoorbeeld dat maar liefst 40% van al het durfkapitaal in de VS wordt geïnvesteerd in de Valley.
3. De succesvolle start-ups groeien uit tot een volwassen bedrijf met een groot aantal werknemers, klanten, leveranciers, etc. Schaalvergroting betekent helaas ook een toename aan vaste structuren. Bedrijven als Google trachten deze paradox van de start-up mentaliteit te counteren door te werken met kleine units en werknemers twintig procent van hun tijd te laten spenderen aan nieuwe ideeën.
4. Éen van de quotes uit het boek luidt: "Als bedrijven meer en meer purpose gaan hebben, dan gaan ze minder en minder marketing nodig hebben." Een mooi voorbeeld dat in het boek aangehaald wordt is de website 23andme, dat de grootste aanbieder is van DNA-testen. De oprichters vinden immers dat de wetenschappelijke vooruitgang te traag gaat en dat we als mens het heft in eigen handen moeten nemen.
5. "De sky is the limit" en dat mag in sommige gevallen wel vrij letterlijk genomen worden. Zo wil Tesla-man Elon Musk Mars gaan koloniseren. Groots denken is dan ook de rode draad doorheen heel wat bedrijven in Silicon Valley. Groeien met 3% wordt in Vlaanderen als succesvol beschouwd, in de Valley zou dit dramatisch zijn. De enige grens die velen zich er stellen, is deze van de menselijke verbeelding.
6. In de Valley domineert de attitude om ideeën te delen met anderen, ook over de bedrijfsmuren heen. Er heerst een pay-it forward cultuur, de gedachtensprong dat feedback geven aan anderen zich op korte of langere termijn zijn vruchten zal afwerpen voor jezelf. Zo geeft Tesla de kennis weg rond de aandrijftechnologie van haar wagens, want hoe meer elektrische wagens, hoe groter het marktpotentieel wordt.
7. Silicon ondernemers hebben geen angst om te falen. Het is beter om een paar keer keihard op je bek te gaan en ervan te leren dan het voorzichtige Vlaamse ondernemerschap aan te nemen. Zo zouden drie op de vier start-ups die met venture capital aan de slag gaan, de investeringen niet terugverdienen.
8. Een van de sectoren waar de digitale disruptie keihard zal toeslaan is het onderwijs. Initiatieven als Kahn Academy en Coursera kunnen niet wachten om de traditionele rol van scholen en universiteiten over te nemen. Ministers moeten inzien dat het tijdperk waarin studenten als half verlamde schapen in een aula informatie laten injecteren voorbij is.
9. Een andere belangrijke leerles is om te durven focussen. Focussen is durven neen zeggen tegen 99% van de nieuwe ideeën, maar echt te durven gaan voor die 1%. In het boek wordt terecht 'The paradox of choice" van Barry Schwartz uit de doeken gedaan. Hoe meer keuze je krijgt, hoe verlammender het zal werken.
10. Het belangrijkste advies is om de klant steeds centraal te stellen. In het boek halen de auteurs de 'Fans for Brands' matrix aan dat bestaat uit 2 assen: een as relevant en een as distinct. Enkel wie zich volledig onderscheidend en relevant opstelt kan echt innoveren en disruptie veroorzaken.
Matthieu van den Bogaert
redacteur
Marketing Update
donderdag 22 oktober 2015
Meer Opens, meer Clicks!
Frans Reichardt kan je het best omschrijven als klantenluisteraar. Als adviseur, spreker en trainer helpt hij bedrijven beter te luisteren naar hun klanten en helpt hij hen bijgevolg aan betere marketingresultaten. Samen met Marc Borgers schreef hij onlangs het boek ‘Meer Opens, Meer Clicks’. Sommigen zullen zich afvragen of een boek over emailmarketing in tijden van social media niet zoiets is zoals een handboek schrijven over een cassettespeler? We hadden een interview met Frans waarbij hij deze stelling al snel onderuit haalt.
In het boek ‘Meer Opens, meer Clicks’ lees je hoe je kan testen met het verzendmoment, hoe je video kan verwerken in je email, welke zeven stappen je moet volgen om succesvol te testen, wat de statistische spelregels zijn, enzovoorts. In het boek passeren ook een heleboel cases de revue. De twee cases die Frans zeer inspirerend vindt is bijvoorbeeld de aanpak van Hotel Specials. Zij hebben klikprofielen in hun database opgebouwd op basis van het klikgedrag van de ontvangers. Iedere consument krijgt op basis van deze verworven kennis iedere keer andere content voorgeschoteld. Een andere case die hij aanhaalt is Viking, het bedrijf dat handelt in kantoorbenodigdheden. Eén van de testen die zij gedaan hebben is nagaan of de afbeelding van een man of een vrouw een andere effect heeft op de ontvanger. Ze zagen niet alleen verschillen bij verschillende doelgroepen, maar ook tussen landen.
Als je doet wat er in het boek staat gedurende een jaar en je kan aantonen dat het niks heeft opgeleverd, dan belooft Frans aan alle lezers om het boek gewoon terug te betalen.
“Dat email dood is horen we al jaren, maar de cijfers tonen toch een volledig ander verhaal. Ik kom heel wat bedrijven tegen waarbij emailmarketing nog in de kinderschoenen staat en waar bijgevolg nog een enorme groeipotentieel is.”Frans haalt eveneens het cross-channel Marketing Report van econsultancy aan. Het is een onderzoek onder online marketeers waaruit blijkt dat achtereenvolgens email, website en SEO het best scoren als marketingtools. Email is volgens hem de onbetwiste koploper als het gaat om effectiviteit en rendement. Bovendien is alles zeer goed meetbaar. De mogelijkheden van email worden volgens Frans echter nog niet volledig benut.
“Ik denk bijvoorbeeld aan timing. Vandaag de dag sturen bedrijven al hun klanten op hetzelfde moment een email. Het kan nog steeds beter en dat was één van triggers om dit boek te schrijven.”Het idee voor het boek groeide tijdens de emailsummit van de DDMA, de Nederlandse tegenhanger van de BDMA. Wat Frans en co-auteur Marc Borgers vooral opviel tijdens de keynote over het testprogramma van Philips, was dat de jongere generatie in de zaal zo verwonderd en enthousiast reageerde. Marc en Frans besloten daarop dat het tijd was om de krachten te bundelen over een topic waar zij mee waren opgegroeid en als vanzelfsprekend vonden.
In het boek ‘Meer Opens, meer Clicks’ lees je hoe je kan testen met het verzendmoment, hoe je video kan verwerken in je email, welke zeven stappen je moet volgen om succesvol te testen, wat de statistische spelregels zijn, enzovoorts. In het boek passeren ook een heleboel cases de revue. De twee cases die Frans zeer inspirerend vindt is bijvoorbeeld de aanpak van Hotel Specials. Zij hebben klikprofielen in hun database opgebouwd op basis van het klikgedrag van de ontvangers. Iedere consument krijgt op basis van deze verworven kennis iedere keer andere content voorgeschoteld. Een andere case die hij aanhaalt is Viking, het bedrijf dat handelt in kantoorbenodigdheden. Eén van de testen die zij gedaan hebben is nagaan of de afbeelding van een man of een vrouw een andere effect heeft op de ontvanger. Ze zagen niet alleen verschillen bij verschillende doelgroepen, maar ook tussen landen.
Als je doet wat er in het boek staat gedurende een jaar en je kan aantonen dat het niks heeft opgeleverd, dan belooft Frans aan alle lezers om het boek gewoon terug te betalen.
“Ik durf die uitspraak te doen omdat het niet bestaat dat er niks zou zijn veranderd. Door te testen ga je bewust keuzes maken en merken wat werkt en niet werkt. Ik denk dat heel mensen wel willen testen maar vaak niet weten hoe ze het moeten doen. Dit boek geeft hen de handvaten onder andere aan de hand van een duidelijk zevenstappenplan. Kleine veranderingen aan je email kunnen een wereld van verschil maken.”
Frans geeft op 29 oktober een seminarie op het DMInstitute hoe je kan zorgen voor meer opens en clicks. Na afloop ga je naar huis met tientallen kant-en-klare testideeën, een zevenstappenplan om te testen en te optimaliseren en een werkboek dat je kan hanteren als naslagwerk. Inschrijven kan hier. |
Abonneren op:
Posts (Atom)