maandag 28 april 2014

De Digitale Lente

“The future ain't what it used to be.” Na het lezen van het boek “De Digitale Lente” van Eric Schmidt en Jared Cohen kan ik alleen maar toegeven dat we nog maar aan het begin staan van de digitale (r)evolutie. In het nieuwe nummer van Marketing Update besteed ik aandacht aan de zaken die me het meest zijn bijgebleven uit dit boek. Ik geef in deze blogpost als voorsmaakje alvast 5 extra bevindingen.

1. In het begin en op het einde van het boek halen de auteurs de wet van Moore aan die zegt dat processorchips ieder anderhalf jaar twee keer zo snel worden. Als je beseft dat de mensheid elke twee dagen 5 exabyte informatie verwerkt dan is snelheid ook geen overbodige luxe.

2. Digitale bedrijfsspionage als vorm van cyberoorlog zal in de toekomst nationale economieën en diplomatieke relaties op de proef stellen. Zo heeft Google dagelijks te maken met cyberaanvallen die werden opgezet door de Chinese overheid. De Chinese geheime diensten hackten in het verleden reeds massaal e-mailsystemen van andere concurrerende Amerikaanse auto-en straalmotorenfabrikanten om betere prijsafspraken te kunnen maken op de internationale markt.

3. Smartphones gaan een nog belangrijke plaats innemen in iedere maatschappij. In voormalige oorlogsgebieden kan het helpen bij de reïntegratie van analfabete soldaten. Ze kunnen via apps bijvoorbeeld lees-en schrijfonderwijs volgen.



4. RFD-chips (Radio-Frequency Identification) zullen aan enorme populariteit winnen. Bij ons worden ze reeds gebruikt in de logistieke sector en bij het chippen van huisdieren. Schmidt en Cohen zien voor deze technologie eveneens een belangrijke rol weggelegd bij de wederopbouw van rampgebieden. Zo experimenteert het Wereldvoedselprogramma er nu al mee om te checken welke leveranciers eerlijk zijn en het voedsel effectief in een daartoe bestemd gebied afleveren. Wapenfabrikanten zouden volgens de twee auteurs moeten verplicht worden om RFD-tags in wapens te verwerken. Op die manier wordt de jacht op verborgen wapenvoorraden een stuk eenvoudiger.

5. Het is volgens Schmidt en Cohen niet ondenkbaar dat in de toekomst overheden een visum uitreiken aan buitenlanders alvorens ze op ‘hun’ internet mogen. Dit zal vanzelfsprekend een struikelblok zijn voor onder andere internationale bedrijven en onderzoeksjournalisten. Er zal niet één internet meer zijn, maar meerdere internetten. Zo waren er in het verleden reeds plannen om een 'halal internet' van de grond te krijgen.

Op het einde van hun boek geven de twee internetgoeroes drie belangrijke conclusies. In de eerste plaats is technologie geen wondermiddel voor de kwalen van de wereld alhoewel slimme toepassingen een wereld van verschil kunnen maken. Ten tweede zal het de bestaande wereldorde niet ontmantelen en zal er een digitaal kastensysteem blijven bestaan. Staten zullen tot slot twee soorten binnenlands en buitenlands beleid ontwikkelen: één voor de digitale wereld en één voor de analoge wereld.


Matthieu van den Bogaert
Redacteur Marketing Update
[T] @marketingyudai



zaterdag 19 april 2014

Een interactieve website in pole position

Een website runnen zonder feedback van je bezoekers is zoals autorijden met al je ramen afgeplakt. Het kan een tijdje perfect in rechte lijn gaan, maar zodra de consument of de markt een bocht maakt ben je gedoemd om met je website te crashen. Op 7 mei komt Wim van der Mark een workshop in goede banen leiden hoe je meer interactie op je website brengt. Vijf hands-on tips om alvast gas te geven.

1. Breng een rating systeem aan. De kwaliteit van je website kan je voor een deel gaan meten aan de hand van Google Analytics en meer bepaald de bounce rate is een belangrijke parameter. Een kwantitatief cijfer zegt echter niet alles. Een surfer kan bijvoorbeeld een webpagina opvragen, van zijn computer wegwandelen om koffie te gaan halen en bij terugkomst zijn webpagina onmiddellijk afsluiten. Een rating systeem dat vraagt naar een beoordeling als je de pagina verlaat zegt misschien meer. Heel wat bedrijven als Google en Linkedin hebben een rating geïnstalleerd om na te gaan of hun f.a.q.-pagina's beantwoorden aan de verwachtingen van de bezoekers. (lees ook: 7 Steps to Add Value with Customer Ratings & Reviews)

2. Zorg dat er Social media share buttons zijn geïnstalleerd. Wie zijn tekstueel of creatief ei heeft gelegd op zijn website hoopt vaak dat deze inhoud 'viral' gaat. Wie zijn website niet van de nodige pluimen voorziet zal echter vaak niet ver geraken. Social media share buttons zijn via tools als shareThis of Add This in een handomdraai geïnstalleerd en zorgen ervoor dat eigen content zijn weg sneller naar buiten vindt.

3. Hanteer user generated content. Een bedrijf kan zichzelf op haar website hoog de hemel in prijzen. Het tijdperk van de hypodermic needle theory ligt echter al jaren te rusten op de vuilnisbelt naast de elpees van La Esterella. Zorg ervoor dat gebruikers hun ervaringen over je product kunnen delen op je website waardoor je op een geloofwaardige wijze buy-in kan creëren. (lees ook: 3 User-Generated Campaigns That Got it Right).

4. Houd eens een poll. Een eenvoudige manier om de aandacht van je bezoeker te trekken is door het houden van een poll, die zich bijvoorbeeld bovenaan rechts in de hoek van je website bevindt. Twee voorwaarden zijn wel belangrijk. De vraag moet verband houden met de diensten die je aanbiedt en de vraag moet je bezoeker kunnen teasen. Zorg er wel voor dat je bezoeker 5 maanden later niet opnieuw dezelfde poll ziet staan.

5. Kies voor verschillende contactmogelijkheden. Er is niets zo ergerlijk als een website waarbij je als een mol moet graven tot je contactgegevens hebt gevonden. De frustratie neemt toe als je dan nog eens een heel contactformulier moet invullen om één simpele vraag te stellen. Wie even op Google zoekt op 'free website chat widgets' voelt een interactieve wereld open gaan.


Matthieu van den Bogaert
Redacteur Marketing Update
[T] @marketingyudai

Ontdek op 7 mei hoe je meer interactie creëert op je site en op 8 mei hoe Google Analytics en Google Adwords je site veel sterker kunnen maken. Raadpleeg de opleidingskalender van het DM institute voor de volgende workshops.



maandag 14 april 2014

3 redenen waarom je Twitter zou moeten ormarmen



Twitter moet voor heel wat spraakwatervallen een ware beproeving zijn. Het moet aanvoelen alsof je 140 olifanten in één kleine Smart moet persen. Ik kan deze uitdaging alleen maar beamen. Toch blijft Twitter de social media parel in mijn communicatie-oceaan. Ik houd er gewoon van. En dat om drie belangrijke redenen.
1. Een tweet kan maximaal 140 tekens tellen. Dit arbitrair getal was aanvankelijk bedoeld om compatibel te zijn met SMS’jes. Het beperkte aantal stimuleerde de komst van URL-shorteners zoals Bit.ly en Goo.gl. Mijn voorkeur gaat uit naar deze laatste. Korte tweets maken is kort samengevat yoga voor de hersenen. Een tweet van 141 tekens toch nog kunnen inkorten tot maximum 140 characters, het voelt aan alsof je een mini-orgasme krijgt.

2. Ik heb persoonlijk steeds de indruk dat informatie op Twitter zich veel sneller verspreidt dan info op Facebook. Ellen Degeneres haar Selfie op de Oscars werd maar liefst 3.429.060 keer geretweet. Mark Zuckerberg heeft naar verluidt zijn pantoffels opgegeten van jaloezie. Wie trouwens op de eerste rij wil zitten van de actualiteit kan maar beter op Twitter zitten. Osama bin Laden beklaagt het zicht naar verluidt nog steeds.

3. Als je op Twitter zit heb je in tegenstelling tot Facebook niet het gevoel dat je op een melkkoe zit die constant van richting verandert in de hoop nog meer geld uit je zakken te schudden. Als je weet dat de het organisch bereik naar je fans van een company page op Facebook de laatste jaren is gezakt van 15% naar amper 2% dan besef je dat ze bedrijven als vee in de richting van de betaalbank duwen. Bij Twitter heb ik dat gevoel (voorlopig) nooit gehad.
@marketingyudai

PS: Op 22 april leer je tijdens een boeiende workshop hoe je impactvol communiceert via twitter.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...