donderdag 25 maart 2010

Email Marketing in B2B omgeving

Indien ik voor elke email die ik ooit verzonden heb een euro zou krijgen dan zou ik euromiljonair zijn geweest. Helaas is mijn werkgever niet zo gek om dat ook effectief te doen. In ieder geval ben ik de laatste twee jaar wel kritisch geworden. Misschien uit angst dat ik ooit de stempel beroepspammer op mijn achterwerk zou

 gebrand krijgen, eventueel zonder verdoving als extra straf. Om de kritische snaar verder aan te spannen had Erik Van Vooren (DM Institute) David Hughes [Linkedin] uitgenodigd. Deze Briste e-marketeer is oprichter van de The Email Academy en was in het verleden o.a. verantwoordelijk voor de uitbouw van de Emailtool Emailvision op Britse Bodem. Zijn uiteenzetting vandaag ging voornamelijk over effectieve emailmarketing in een B2B omgeving. Alhoewel de meeste zaken voor mij standaard zaken waren, zijn er toch een aantal zaken die ik in the spotlight wil zetten.

1. Emailstatistieken zijn geen heilige graal
Ja kan verdrinken in een rivier die gemiddeld één meter diep is! Wees dus kritisch met statistieken. Zo kan een clickthrough-rate best veel hoger zijn dan een open-up rate. De open-up tracking van een email gebeurt immers op basis van het downloaden van een image. Wanneer een email echter geforward wordt, de beelden worden niet gedownload en er wordt telkens geklikt op één van de linken kunnen de emailstatistieken op het eerste zicht de wenkbrauwen doen fronsen.

2. Blackberry Juice
HTML-codes kunnen door bepaalde mobiele applicaties tot bessensap geperst worden. David Hughes raadt dan ook terecht aan om aan de ontvanger te vragen of hij/zij in de toekomst geen txt-versies wenst te ontvangen van uw emails.

3. EFT Ratio in Van Dale?
Ik had persoonlijk nog nooit gehoord van EFT Ratio's, maar blijkbaar staat het voor de verhouding tussen Emailgebruik, Facebookgebruik en Twittergebruik. Het is een term geïntroduceerd door Dr Dave Chaffey en wordt op zijn blog verder uitgelegd.Of de term binnenkort in Van Dale verschijnt valt af te wachten.

4.Het Jenga Principe
Een email of landingpage opstellen is net zoals Jenga spelen. Je moet alle overbodige blokken tot het uiterste verwijderen zonder dat alles als een kaartenhuisje in elkaar stort. "Get rid of half of the words on each page, then get rid of half of what's left."

5. Websites bij de vleet
David Hughes had als voorbereiding op zijn voordracht vermoedelijk heel het internet gelezen. Het aantal websites die hij aanhaalde waren niet op de vingers van één hand te tellen. Alvast een beperkt overzicht: campaignmonitor.com | kaushik.net | whichtestwon.com | marketingsherpa.com | wilsonweb.com | davechaffey.com | silverpop.com | emarketingdynamics.com

In een notendop
Om een goede e-marketingcampagne te hebben moet je enerzijds relevant wezen en anderzijds betrokkenheid creëren door segmentatie, personalisatie, triggers en rekening te houden met lifecycle marketing. Blijf altijd testen en optimaliseer de testbevindingen. Misschien dat het aangehaalde citaat van Einstein het geheel nog het best samenvatte: "The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results".

woensdag 24 maart 2010

De 10 geboden van de Marketing Day

Toen Mozes jaren geleden neerdaalde van zijn berg in de sinaï-woestijn schudde hij twee stenen tafels uit zijn mouwen met daarop de 10 geboden. Toen ik gisteren van de Brusselse kunstberg neerdaalde schudde ik alvast Piet Huysentruytsgewijs 10 gedachtesprongen uit mijn twee hersenhelften.
 Twittergewijs licht ik de geboden kort en bondig toe:


1. Bovenal bemin de klant
Negatieve of positieve reclame kunnen zich als een olievlek middels het internet snel verspreiden .

2. Converseren is plezant
Steven van Belleghem [Linkedin] maakte duidelijk dat de traditionele adverterdeerder door de (online) mond-op-mond reclame op vervroegd pensioen mag.

3. Test tot je niet meer kan
Gordon Bell [linkedin] stipt de voordelen aan van multivariate testen t.o.v. traditionele split-runs.

4. De vrouw is anders dan de man
Francoise Jehin [linkedin] gaf me na jaren zoeken tips om vrouwelijke consumenten eindelijk te begrijpen en bereiken.

5. Maak de link tussen offline en digitaal
Door de marketingdatabank te combineren met externe data en surfgedrag ontstonden voor P&C nieuwe inzichten.

6. Het eten stond in een verborgen zaal
Door een geheime deal met de weightwatchers liet de catering het een beetje afweten.

7. Gun uw klant een gepersonaliseerde mok
Door klanten een incentive te beloven werd de databank van Q8 goed gespijsd en kende de website een ongekend bezoekersaantal.

8. Pecha Kucha is een geslaagde gok
op de Marketing Day werd voor het eerst het Japanse pecha kucha-concept toegepast.

9. wees eco-efficiënt in het drukken
Luc Rogge maakte duidelijk hoe content driven marketing van ecologie en economie stomende minaars maakt.

10. Enkel de wereld redden zal niet lukken
Volgens Rik Torfs hoeven we de wereld niet te redden en door zijn droge humor vond ik dat ook niet erg.

dinsdag 23 maart 2010

Impressies van de Marketing Day: deel 1

De opening keynote speaker, Patrick Collister, editor van Directory Magazine, gooide meteen de stok in het hoenderhok met een stevig rondje "brands bashing". Merken zouden moeten staan voor consistency en trust, maar wat dat laatste betreft is het soms zielig gesteld. Zijn lijstje met bekende voorbeelden was niet mals: van Mercedes (elandtest), Toyota (falende gaspedaal), Cadburry (salmonella in de chocolade), Nestlé (melkpoeder in Afrika) over politici (Blair, Bush & Clinton - I never had sex with that women) om tenslotte de banken niet te vergeten. In 1997 had nog 52% van de mensen vertrouwen in merken, nu amper 22%. Hij beweerde zelfs dat er een omgekeerd evenredige relatie is tussen de aandelenkoers en het consumentenvertrouwen. Hoe hoger de aandelenkoers, hoe lager het vertrouwen van de klanten. Hoe kan je vertrowen bouwen?

vrijdag 12 maart 2010

Data Quality Seminarie

Onder het motto "een opleiding moet niet altijd in een muffe schuur worden gegeven" was ik deze ochtend op een direct marketing seminarie van het DM Institute. De opleiding ging immers door in het communicatiehuis nabij het Gent Sint-Pieters station en wat een mooie lokatie was me dat! Een orgasme voor mijn architecturale ogen die kicken op industrieel minimalisme. En ja, de inhoud was ook dik in orde. Dm-goeroe Erik van Vooren [Linkedin] was zo vriendelijk om twee specialisten op het gebied van data quality uit te nodigen. Datakwaliteit is voor de gemiddelde marketeer vermoedelijk even sexy als mossels kuisen, maar gelukkig wel voor mij. I breathe data, I love data!



Erik Van Vooren DM Institute - data quality seminar

De eerste spreker was Katie Smekens [linkedin] van dataleverancier Spectron. In haar vrij theoretische uitleg onderstreepte ze nogmaals het belang van goede dataquality voor de organisatie, de moeilijkheden en de voordelen. Een overzicht dat iedere marketeer en waarom ook niet iedere werknemer boven zijn bureau én bed zou moeten hangen. Denk data weg uit een organisatie en alles zou letterlijk en figuurlijk instorten. Kris Vranken [linkedin], managing director van Stratics, gaf als tweede spreker voornamelijk een uiteenzetting over de fusie van twee verschillende crm-systemen. Wat heb ik persoonlijk onthouden van beide sprekers:

    1. Datakwaliteit is een werk van lange en non-stop adem. Streef niet naar een 100% perfecte databank, het zal toch nooit lukken. Concentreer je op die velden die je organisatie veel hanteert. 2. Datakwaliteit is niet zo eenvoudig (lees: bij momenten moeilijke materie). Katie Smekens gaf een aantal mooie voorbeelden waaruit blijkt dat sommige bedrijven een lange geschiedenis achter de rug hebben (verhuizingen, naamgevingen, etc.). Misschien was haar eigen bedrijf, Spectron, nog het beste voorbeeld. Spectron komt voor het het vroegere bedrijf Ketels en heeft sindsdien meer facelifts ondergaan dan Cher. Als dat niet genoeg zegt! 3. Alles valt en staat met goede input. Helaas is de markteer daar niet steeds zelf voor verantwoordelijk. Sales Managers en secretaresses zijn diegenen die de database voeden met verse data. Dat gebeurt niet altijd met evenveel overgave waardoor de databank achteraf stinkende databoeren laat. Maak van datakwaliteit een objectief van alle personen die verantwoordelijk zijn voor de data-input. 4. Er bestaan handige tools die de kwaliteit van de input kunnen verbeteren. Voorzie de belangrijkste velden van maskers, gebruik referentie-data(vb. straatnamenlijsten), hanteer goede ETL-software, etc. 5. Katie Smekens haalde tot slot nog eens de dm-website van De Post aan: Denkdm.be. Een handige site vol direct marketingtips. Ik zal zeker de getoonde ROI calculator met belangstellend (maar tevens kritisch) oog bekijken. 6. Bij de uiteenzetting van Kris Vranken heb ik o.a. onthouden dat je bij ontdubbeling van twee databases niet noodzakelijk een dubbel bedrijf moet deleten. je kan personen koppelen aan meerdere bedrijven, maar het bedrijf waar de laatste update aan is gebeurd of de meeste transacties aan gekoppeld zitten de hoogste prioriteit geven.

Het was een nuttige uiteenzetting die naar meer smaakt. Ik onthoud tot slot dat je steeds de buy-in moet krijgen van de hele organisatie. Iedereen moet zijn schouders onder het datakwaliteit-project willen zetten. Het management moet geld vrijmaken, de marketeer moet tijd investeren en de hele organisatie moet zijn engagement tonen. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het niet steeds. De figuurlijke druk op de kwaliteitsknop bestaat helaas nog niet. Voor de ontwikkelaar wacht de nobelprijs van datagenialiteit, eventueel uit dankbaarheid door mezelf overhandigt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...