vrijdag 20 mei 2011

Data driven Marketing Congres #ddmc

Congressen met het woordje 'social media' in hun titel doen me de laatste tijd even hard huiveren als de Belgische politiek. Er wordt vaak teveel in het luchtledige gepredikt dat de consument is veranderd en dat het bedrijfsleven daar moet op inspelen. Veel congressen lijken doorgaans op herhalingen van FC De Kampioenen waar diepgang en originaliteit ver te zoeken zijn. 'Social Media: fundament of ornament van uw CRM-strategie' (14th Data Driven Marketing Congress) van Stichting Marketing ontsnapt helaas ook niet volledig aan deze kritiek. Op dergelijke data-congressen zou de hoofdklemtoon op data en crm moeten liggen. Social media was echter vaak het fundament in plaats van ornament van vele uiteenzettingen, waarmee ik geen afbreuk wil doen aan de deskundigheid en het enthousiasme van de sprekers. Een datakonijn als ik krijgt nu eenmaal graag datavoer en crm-wortels voorgeschoteld. Blijft er dan niks plakken, maar natuurlijk wel:
1. “Who needs customers when you have friends, connections & followers?” De kwantiteit op social media zeggen veel, maar zeker niet alles. Tools zoals Klout score die een kwalitatieve parameter claimen te zijn moeten echter ook met een korrel zout worden genomen. Zo zijn er twitteraars met een zeer hoge klout-score zonder dat ze ooit een enkele tweet hebben geplaatst. "Don’t count the people you reach, reach the people that count"!

2. Focus niet enkel op RFM-analyses als je je consumentendata analyseert: grote klanten van vandaag zijn misschien kleine klanten morgen en andersom.

3. Houd rekening met het stofzuiger-effect als je de resultaten analyseert van een bepaalde promocampagne. Zo zal een harde promo-actie misschien veel verkoop genereren op korte termijn, maar na twee jaar minder verkoop genereren dan soft promo.

4. De meeste mensen lezen emails op hun smartphones (HTC, blackberry of iPhone). Dit heeft in toenemende mate effect op de content van je email. Het vraagt een inspanning van de ontvanger om te scrollen. Besteed dan ook aandacht aan de preview pane.

5. Programmeer je Facebook-fanpage zodanig dat mensen na het klikken op de like-knop een formulier krijgen om enkele data achter te laten zoals naam, voornaam en emailadres zodanig dat deze data terugvloeit naar je database.

6. Maak kruistabellen van je emailmarketingcampagnes waarbij je het effect van alle marketinginspanningen (general responsitivity) gaat kruisen met de e-responsitivity. Op die manier kan je detecteren of je bepaalde doelgroepen beter offline kunt benaderen.

7. Zorg ervoor dat je brand een experience bezorgt aan je klanten zodat WOM (word of mouth) automatisch ontstaat. Zo zal de schoenenwebsite zappos.com je naar een concurrent doorverwijzen als ze je niet kunnen helpen.

8. Zorg dat je de taal spreekt van de klant en stel het product niet centraal. Een mooi hedendaags voorbeeld is KBC die letterlijk de slogan hanteert “Wij spreken u taal”. Deze filosofie trekken ze mooi door in hun campagne “De jeugd van Vroeger” https://www.degangmakers.be/

9. Gebruik in Direct Marketingcampagnes PURLS (Persistent Uniform Resource Locators), dit zijn gepersonaliseerde linken op je direct mailings die de klant triggeren om de website te bezoeken waar ze een gepersonaliseerde landingpage te zien krijgen.

10. Tracht minder aangename vormen van communicatie met uw klant op te vangen door hier iets extra’s aan toe te voegen. Geen idee of een Dafalgan bij een factuur toevoegen een goed idee is.

11. Groupon is een Amerikaanse ‘social buying’website. Het gaat hier niet zomaar om een kortingswebsite. Het draait voornamelijk om de experience waarbij de gereduceerde prijs (doorgaans minstens 50%) mooi meegenomen is. In BelgiĆ« behoort de website reeds tot de top 20 van meest bezochte website. Op Harvard worden er bovendien meer en meer papers geschreven over to ‘Groupon or not to Groupon en het belang van deze vormen van profitabilitymodellen. Jammer dat er tijdens de uiteenzetting geen data-modellen en absolute aantallen werden prijs gegeven.

12. Fiat heeft op een mooie manier de ingrediĆ«nten data, ecologie en experience samengevoegd. Door een usb-stick in hun wagen in te pluggen wordt alle data over het rijdgedrag van de consument gecapteerd. Naderhand kunnen fiat-rijders hun rijstijl gaan vergelijken met soortgenoten op ‘Fiat Ecoville’.

Matthieu van den Bogaert - Twitter: @marketingyudai

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...