woensdag 30 maart 2011
Ceci n'est pas un marketeer
Tweet
"En wat doe jij nu voor werk," vroeg tante Leontine op het verjaardagsfeestje van nonkel Gérard. "Ik ben marketeer tante". "Allez serieus, is dat dan een echt beroep en wat doe je dan heel de dag?" Ik weet niet of u dergelijke conversaties al hebt moeten ondergaan, maar bij elk familiefeestje heb ik het wel aan mijn marketingbeen. Het lijkt een beetje op buitenspel uitleggen. De komst van de nieuwe media maken het er trouwens niet eenvoudiger op. Je laat de woorden Facebook en Twitter vallen en iedereen denkt dat je heel de dag Farmville of Angrybirds zit te spelen en tweets van alle celebrities zit te lezen met schuim op de lippen.
maandag 28 maart 2011
De Social Media Barometer (White Paper)
Welke social media gebruiken mensen en op welke manier? En houdt dat ook verband met hun leeftijd? In de laatste dmix , het magazine van de BDMA, kan je een beknopte versie van de resultaten van onze Social Media Barometer lezen. An Louwagie had eerder al een presentatie gegeven over de resultaten van dit onderzoek tijdens het dcongress. lees verder op wdmcentral.
zondag 20 maart 2011
Back to basics (congresverslag)
Tweet
Afgelopen donderdag was het Vlerick Alumni Marketing Colloquium reeds toe aan de 23e editie. De eerste spreker die de spits mocht afbijten van dit "Back to basics" congres was Professor Kevin Keller. Wie net zoals mij marketing of communicatie heeft gestudeerd kent vermoedelijk het bekende boek "marketing management" dat deze marketing-professor samen met Philip Kotler heeft geschreven. Persoonlijk vond ik dat de Kevin Keller helaas weinig wereldschokkend nieuws bracht tijdens zijn presentatie en de lay-out van zijn powerpoint is mijns inziens nooit meer aangepast geweest sinds de Berlijnse Muur tegen de grond viel. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de centrale boodschap die de man bracht klopt. Ondanks de technologische vooruitgang moeten de basisprincipes die al jaren gelden niet plotseling overboord gegooid worden. De twee presentaties die op het einde van het colloquium plaats vonden, vond ik daarentegen wel meer dan de moeite.
maandag 14 maart 2011
Hoe kan CRM bijdragen tot een verhoogde klantentrouw?
CRM en loyalty programma's als middel tot verhoogde klantentrouw:
dat is het thema van het eerstvolgende Expert Seminar op 7 april van 09u00 tot 12u30 met Joke Claessen [Linkedin]. Mis deze kans niet om dit inspirerend ochtendseminar mee te maken met een zeer ervaren en bijzonder gedreven experte. Klik hier om de inhoud van het programma te bekijken.
dat is het thema van het eerstvolgende Expert Seminar op 7 april van 09u00 tot 12u30 met Joke Claessen [Linkedin]. Mis deze kans niet om dit inspirerend ochtendseminar mee te maken met een zeer ervaren en bijzonder gedreven experte. Klik hier om de inhoud van het programma te bekijken.
zaterdag 12 maart 2011
Explosieve fundraising
Tweet
De juiste tone of voice vinden voor een fundraising brief is vaak niet eenvoudig. Zo herinner ik me nog uit mijn kindertijd dat we elk jaar een brief kregen met een aantal muntstukken opgeplakt. Het was van één of andere zuster die financiële steun vroeg voor haar projecten. Alhoewel ik stiekem hoopte elke dag zo'n brief te ontvangen - slapend rijk worden was toen al een ambitie van ondergetekende - vond ik dergelijke brieven te pusherig. Twee weken geleden was er ook heel wat emotie rond de tone of voice van een brief die de Vlaamse Liga tegen Kanker had verzonden. Velen vonden de schrijfstijl van directeur Leo Leys te shockerend en had de "bedelbrief" tot doel ons een schuldgevoel aan te praten [lees ook: Leukemiepatiënten kritisch over brief Kom Op Tegen Kanker].
zondag 6 maart 2011
Die gekke Hollanders
Tweet
Wat was voor u de moeilijkste beslissing in uw leven? Voor mij was dit het kiezen van een geschikte studierichting na mijn middelbaar. Aangezien mijn ingangsexamen aan de kunstacademie van Sint-Lucas (Gent) een even groot succes was als de huidige regeringsvorming , besloot ik communicatie te studeren. Ik heb er nog steeds geen spijt van. Misschien zat de communicatiemicrobe onbewust al voorgeprogrammeerd in mijn genen. Zo vond ik onlangs op het internet een advertentie uit 1953 terug van het reclamebureau dat mijn grootvader had in Hulst (Nederland). Ik heb de man helaas nooit echt gekend omdat hij overleed toen ik amper 6 jaar was. Waarschijnlijk had ik met hem leuke gesprekken kunnen voeren over reclame in Vlaanderen en Nederland. Misschien hadden we het dit weekend wel gehad over Albert Heijn.
De Nederlandse keten gaat Vlaanderen immers veroveren en is zich ten volle bewust van de (subtiele) taalverschillen. Aangezien ze de verpakking nog niet op maat gaan schoeien van de Vlaamse markt hebben ze op hun website de rubriek "Albert Heijn voor beginners" gelanceerd die onder andere uitlegt dat vla pudding is, taugé sojascheuten zijn of dat grapefruit voor pompelmoezen staat. Als Nederbelgische marketeer ben ik al deze woorden gewoon, maar ik kan me best inbeelden dat veel Vlaamse consumenten die Albert Heijn voor de eerste keer bezoeken zullen denken"die gekke Hollanders toch".
Abonneren op:
Posts (Atom)