woensdag 29 december 2010

2010: Marketingjaar in een immanente notendop



Het jaar 2010 samenvatten in een tweet van 140 karakters lijkt me even eenvoudig als een Belgische regering vormen op een week tijd. Het leek in ieder geval wel het jaar waarop moeder natuur van zich liet horen. Ze trilde op haar Haïtiaanse benen, er kwam stoom uit haar Ijslandse oren, ze lekte olie uit haar wonden, zat met een aantal mijnwerkers in haar maag en deed België en Pakistan onderstromen met haar tranen. Ook op marketing- en communicatievlak zijn er een aantal dingen gebeurd die mij zullen bijblijven.

Download Artikel.

donderdag 16 december 2010

Het citroengezicht-syndroom

De gemiddelde Belg wordt met een aantal lichaamlijke afwijkingen geboren zoals een baksteen in de maag en een zware voet. Het valt me de laatste tijd ook op dat heel veel mensen lijden aan het citroengezicht-syndroom. Een ziekte waarbij de mondhoeken naar beneden zijn gezakt waardoor een zure smoel ontstaat. In sommige gevallen is het aangeboren, in veel gevallen is er echter een externe factor. Treinen die vertraging hebben durven het syndroom extra te prikkelen en een benidorm bastard op de weg die schrik heeft van het gaspedaal laat menigeen ook niet onverschillig. Medisch – edoch niet wetenschappelijk ondersteund – onderzoek doet vermoeden dat ook de manier waarop bedrijven met klanten omgaan het citroengezicht-syndroom kunnen doen ontstaan.

Zo las ik begin deze week een uitspraak van Lloyd-topman Piet Verbrugge naar aanleiding van de koerswijziging van de bank, waarbij het accent komt te liggen op vermogende klanten. Vermoedelijk was de doos “subtiele communicatie” uitverkocht bij zijn laatste bezoek aan Aldi en moest deze winkelketen het ontgelden tijdens een interview. “Wie op zoek is naar een Aldi, is bij ons aan het verkeerde adres”, aldus de topman die met zijn strategie ervoor zorgt dat klanten die te weinig opbrengen voor de meeste verrichtingen verbannen worden naar één kantoor in Brussel.

Een ander voorbeeld waar veel mensen terecht een zuur gezicht van kunnen trekken zijn callcentra en klantendiensten die ons eindeloos laten wachten en eelt op onze vingers bezorgen door de talrijke nummers die moeten worden ingetoetst. Cabaretier Youp van 't Hek startte een tijdje geleden een kruistocht tegen T-mobiles onvriendelijke klantenbehandeling. In Vlaanderen zijn het Peeters en Pichal die het consumentenharnas aantrekken tegen deze praktijk van de bezigheidstherapie. Ook Vincent Van Quickenborne kreeg onlangs trouwens een aanval van het citroengezicht-synrdoom toen zijn televisie uitviel en vaststelde dat het callcenter van Belgacom ’s avonds niet bereikbaar is.

De vraag die ik me vaak stel is of mensen soms niet overreageren op bepaalde zaken die verkeerd of in hun ogen te traag gaan. Ik heb zoals iedereen ook al eens iemand door de lijn willen trekken. De laatste keer lukte dat echter niet omdat het cellulitis nijlpaard dat me te woord stond te veel trekkracht vergde. Ik geloof echter dat liefde soms ook van twee kanten moet komen. De vragen die u in het begin moet intoetsen hebben  doorgaans een functie en als u een telefonist(e) aan de lijn krijgt, begin dan niet te zuchten en direct te klagen! Laat het citroengezicht-syndroom niet winnen. It takes two to tango!

ps: Wat was uw ergste ervaring met een klantendienst/callcentrum en hoe kreeg u het citroengezicht-syndroom onder controle?

Matthieu van den Bogaert

woensdag 15 december 2010

bpost post uw sms

December is de maand waarin het grote startschot wordt gegeven voor twee zaken. In de eerste plaats moeten we op zoek naar het ideale kerstgeschenk. De ideale afwasborstel voor mama of de Bongo-bon "exotisch koken met Lesley-Ann Poppe" voor papa zullen vermoedelijk niet altijd met handgeklap worden onthaald. De zoektocht is alleszins een ware calvarieberg. Ten tweede hebben we het traditioneel en verplicht nummer van het verzenden van de beste wensen. Voor diegenen die daarbij twijfelen tussen een traditionele briefkaart en het verzenden van een sms voorziet bpost in een typisch Belgisch compromis: het sms-kaartje. U stuurt een sms naar bpost en deze print de wensen vervolgens af op een wenskaart [bekijk spot]. Het sms-kaartje is een mooi voorbeeld hoe offline en online communicatie hand in een hand het nieuwe jaar induiken en alweer een knappe campagne van Boondoggle!

bPost

zondag 5 december 2010

29e Marketingcongres: Relevant is plezant

Marketeers zijn volgens vele van mijn vrienden "verkopers van warme lucht". Toen ik gisteren het ICC-gebouw in Gent opzocht voor het 29e Marketingcongres van Stichting Marketing volstond het dan ook om een spoor van smeltende sneeuw te zoeken. “Een slijmspoor had ook best volstaan”, hoor ik mijn buurvrouw nu al denken. We zijn als marketeer inderdaad niet altijd relevant en (s)lijmen de consument met valse beloftes. Het thema “Return on Relevance” is dan ook niet zo irrelevant gekozen. Alvast enkele gedachtesprongen die aan mijn hersenpan zijn aangevroren uit de verschillende sessies. Indien sommige paragrafen van deze blog u zouden vervelen dan kan u ook gewoon een sfeer-samenvattig krijgen door naar de bijhorende muziek te luisteren.



Choose Life [ ► music]
We vuren volgens Barry Schwartz teveel productkeuzes af op onze consument waardoor ze verlammen zoals bij de parafix in Merlina. Indien ze toch komen tot een keuze blijven ze achter met een knagend gevoel want alles is onderhevig aan de eeuwigdurende vergelijkingstest. Hierdoor creëren we ongelukkige consumenten. “It all looks great,I can’t wait to be disappointed”, vat Schwartz goed samen. Het verklaart bijvoorbeeld waarom de online actie van Timberland om je eigen schoenen te ontwerpen volledig is mislukt. De uitdaging van iedere marketeer is de ‘sweetspot’ te vinden, het punt waarop we niet teveel én niet te weinig aanbieden aan onze consumenten.

It’s a small World after all [ ► music]
Albert Ragon, general manager Danone Belgium, trakteerde het publiek op een veel te lange bedrijfspresentatie. Het enige dat gelukkig bleef plakken zoals het dekseltje van een potje Danone youghurt was de term Glocalité. Volgens Ragon denken veel bedrijven volgens het principe “think global, act global”. Danone hanteert daarentegen eerder de filosofie van “think local, act global”. Het succes van het in België bedachte – in mijn ogen echter wansmakelijke (don’t shoot me) – speculaaspasta is daar een mooi voorbeeld van.

They don't care about us [ ► music]
Het komt voor naïeve marketeers misschien hard over maar “Your customers don’t care about you”. Joe Pulizi vindt het dan ook belangrijk als markteer om “different” te zijn. Ik kreeg een Seth Godin deja vue gevoel bij zijn stelling, maar een aantal voorbeelden van deze ‘content marketing evangelist’ (ik heb de term echt zelf niet uitgevonden) waren wel goed. Zo verkoopt de website Wine Library Tv niet zomaar wijn: “It’s not what you sell (wine). It’s what you stand for. Everyone deserves to understand the wine experience”. De bekende “Will it blend”-spotjes zijn een ander bekend voorbeeld om de kracht van uw product op aan a-typische manier onder de aandacht te brengen.

Music was my first love [ ► music]
Stel je voor dat je een slagerij hebt en iedere klant verlaat zonder te betalen de winkel omdat ze vinden dat de natuur van iedereen is. De kans dat je zelf in de gehaktmolen belandt is statistisch vrij groot. Toch vinden velen het normaal om muziek te pikken van muzikanten via allerhande illegale downloads. Deze evolutie – gecombineerd met de moeizame zoektocht voor beginnende muzikanten naar een platencontract - vroeg volgens Bart Becks en Maurice Engelen voor een ander businessmodel in de muziekwereld. Hun idee van fanshares is zo eenvoudig dat het me achteraf gezien verbaast dat niemand er eerder op is gekomen. Door “consumenten” (i.e. muziekfans) aandeelhouder te laten worden in het album van een artiest kan je enerzijds je product (i.e. muzikant) lanceren en anderzijds weet je dat er mensen zijn die ambassadeurs zullen zijn voor dit product. Het deed me onbewust ook denken aan de hele actie van Duvel Moortgat die belloofde om de Duvel Tripel Hop terug te produceren als er 10.000 mensen fan zouden worden op Facebook. De actie zorgde er onder andere voor dat Johan Van Dijck Marketeer van het jaar werd. Wie op voorhand buy-in zaait voor zijn (nieuw) product, zal succes oogsten.

Stop in the name of love [ ► music]
Consumenten zijn door de moderne technologie homo zappiens geworden. Ze zappen door het leven en zullen enkel op pauzeknop drukken indien er een added-value voor hen inzit. Bij de speech van Bob Gilbreath (chief marketing Strategist bij P&G) pauseerde ik bij enkele gedachtesprongen.

• Hyundai slaagde erin om de verkoop met 6% te doen toenemen, terwijl de verkoop van de autosector met 19% daalde. Door potentiële kopers te beloven dat ze hun auto ingeval van teleurstelling kosteloos konden inleveren, gaf dit consumenten een – om het in maandverbandtermen uit te drukken – een veilig gevoel van bescherming. Volgens mij doet Ikea dit wel al jaren of vergis ik me nu?

• Je product of marketing personaliseren op maat van de consument is volgens Gilbreath een andere belangrijke stap om te komen tot relevante marketing. Goede voorbeelden zijn de avatar-campagne van McDonalds, de gepersonaliseerde M&M’s en Lego die fans toelaat om zelf legodesigner te spelen.

• Online meets offline dankzij de social media-platformen. Dankzij Nike Running kunnen Nike-lopers bijvoorbeeld interactief zijn met andere lopers of hun facebookvrienden en kunnen brildragers hun (facebook)vrienden inschakelen bij het kiezen van het juiste montuur.

We don't need no education? [ ► music]
De hamvragen op het einde van een dergelijk tweedaags marketingcongres is steeds: “wat hebben we nu geleerd”. Buiten de gastspreker professor Barry Schwartz, Bart Becks & Maurice Engelen (Sonic Angel) en David Sable (Wundermann) ben ik niet echt van mijn stoel gedonderd. De meeste sprekers leken allemaal stiekem te hebben afgesproken om in grote lijnen hetzelfde te zeggen. Op zich is daar niks mis mee, maar zou het niet beter zijn om elke spreker een bepaald topic meer in detail te laten uitspitten? Eén twitterspecialist, een specialist in citymarketing, de mogelijkheden van Linkedin in de B2B-sector, de kracht van social media in de fundraising-sector, etnomarketing, enzovoorts. Tijdens een Miss België wedstrijd iedere kandidate horen zeggen dat ze de wereld mooier wil maken heeft ook nog niemand een intellectueel orgasme bezorgt. Hopelijk worden daar wel lessen uitgetrokken. Ik hoop wel dat ze christophe deborsu volgend jaar opnieuw vragen. Zijn humor was niet steeds relevant, maar wel plezant!

donderdag 2 december 2010

Al gehoord van social network scoring?

Eind november nam ik deel aan het “4.Deutscher Dialogmarketing-Kongress” in Münster. Dit congres heeft tot doel om de kennis- en ervaringsuitwisseling tussen de academische wereld en de bedrijfswereld te stimuleren. Initiatiefnemers zijn het Siegfried Vögele Institut (eigendom van Deutsche Post) en een aantal professoren van de universiteiten in Berlijn, Kassel en Münster, waar Deutsche Post telkens een leerstoel voor dialoogmarketing sponsort. Het is dus begrijpelijk dat het medium direct mail prominent aanwezig is in de verschillende uiteenzetting. Dat stoort mij niet in een tijdperk waar iedereen als een kip zonder kop achter de digitale meute aanholt. Het congres is trouwens niet blind voor de digitalisering van de marketingcommunicatie, maar het toont aan dat de kracht ligt in de combinatie van off-line en on-line media.  Bij de aanvang werden er drie centrale thema’s gepresenteerd, telkens gelinkt aan een stelling en een bijhorende uitdaging.

maandag 18 oktober 2010

Ook bedrijven mogen fondsen werven

Moderne fundraising kan ook via bedrijven gebeuren. En het gebeurt ook. Toch is er ook een gevaar aan verbonden en het heeft een naam: pinkwashing. Geniet u wel eens van een kopje Senseo? Dan is de kans groot dat u ook de Senseopunten bent gaan sparen. U vindt ze op alle pakjes Senseopads. Door punten te verzamelen en die dan te schenken aan de school of sportclub van uw kind, kunnen die school of sportclub zich allerlei materiaal aanschaffen. Gratis. In de VS loopt al enige tijd de Buy Pink campagne. Consumenten vinden op hun favoriete producten een roze lintje afgedrukt. Het betekent dat de producent op een of andere manier steun geeft aan het kankeronderzoek in de VS. Voor deze bedrijven is het een teken van hun sociaal engagement, hun keuze voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Ook het WWF werft fondsen dankzij de samenwerking met ondernemingen. Bedrijven zijn met andere woorden een mogelijker partner voor goede doelen om hun fondsen aan te dikken. Dat hoeft daarom niet zo grootschalig te zijn als de aangehaalde voorbeelden. Vele kleintjes maken één groot.

maandag 27 september 2010

Hoe je van Gmail een snailmail kan maken

Zoals ik al eerder neerpende op mijn datablog blaast Google dit jaar twaalf digitale kaarsjes uit. Google is naast eBay en Facebook één van dé boegbeelden van ons digitaal tijdperk. Wie dacht dat de offline communicatie dankzij Google volledig begraven is, heeft het bij het verkeerde einde. Er wordt immers op allerlei mannieren nagedacht om offline en online een betere paringsdans te laten uitvoeren. Designers Rahul Mahtani en Yofred Moik kwamen zo op de proppen met "Google Envelopes". Via een plugin op Gmail zou je van je email met een simpele druk op de knop een snailmail kunnen maken. Bovendien zou op de enveloppe eveneens het traject komen te staan die de brief zal afleggen.Geen idee of het concept ondertussen echt operationeel is of gewoon een internet-hoax, maar vind de gedachtesprong wel leuk voor allerlei marketingdoeleinden.


woensdag 8 september 2010

De helden van Marketing

Onlangs werd door reclamebureau Markee het concept “de helden van IT” gelanceerd. We moeten zeggen zoals het is: de jongens en meisjes van IT verdienen het ook wel eens om in de spotlight gezet te worden. Ctrl-alt-delete-gewijs loodsen ze menig computeranalfabeet op het werk door het gevaarlijke digitale oerwoud: het web dat hapert, een muis die getemd moet worden, een virusje hier en een virusje daar. Maar wat met de helden van marketing? Volgens mijn bovenbuur zijn marketeers enkel de behangers van het bedrijfsleven. Ze plakken overal een mooi etiketje op, steken het een in verleidelijk kleedje en pappen de voordelen nog wat in. Vooral de overdrijvende trap waarop deze behangers soms staan, stoot hem soms tegen de borst. Onder het adagium beter een goede buur dan een verre vriend ben ik op zoek gegaan naar enkele commercials die hem gelijk kunnen geven….en inderdaad soms overdrijven ze wel.

1. Overdreven dieronvriendelijk (via @huurwoordenaarr)



2. Overdreven veel Britney



3. Overdreven Gay



4. Overdreven naakt



5. Overdreven articulatie



6. Overdreven stevig



7. Overdreven gevaarlijk



8. Overdreven miraculeus (via Dries Bultynck)

vrijdag 20 augustus 2010

checklist green marketing


Tips voor uw groene communicatie

Groen is geëvolueerd van "couldn't care less" tot de "gold rush". Voor marketeers is het dus bijzonder verleidelijk om op de groene trein te springen. Misschien in een campagne ? Misschien zelfs als merkpositionering? Of misschien zelfs als een fundamentele missie voor het bedrijf?  Maar is dat verstandig? En wat zijn de spelregels? Waar moeten we op letten ? Waar liggen de valkuilen?  Hierbij enkele tips omtrent uw groene marketing communicatie.

zaterdag 14 augustus 2010

De Social Media Secretaresse

Deze blogpost heb ik eveneens in het Engels geschreven voor het dataplatform van WDMcentral

Wat zou u doen indien u onverwachts drie wensen kreeg op het werk? Ik zou niet lang moeten nadenken. De eerste wens zou gaan naar een mailbox met artificiële intelligentie. De tweede wens zou ik gebruiken om de fail Whale van Twitter in een sushibar te veranderen. Met de derde wens toverde ik een social media secretaresse tevoorschijn. Haar koffie mag trouwens best naar slootwater smaken. Ze mag zelfs het faxapparaat verwarren met de papierversnipperaar. Er is slechts één kleine voorwaarde: Ze moet elke dag heel het internet hebben uitgelezen en alle nieuwtjes hebben gehoord.


Infobesitas

Door de dagelijkse waterval aan data lukt het me bijvoorbeeld niet meer om alle tweets te vangen en mijn wijsvinger stevent af op een facebook click-burnout door constant “vind ik leuk” aan te vinken. We mogen al van geluk spreken dat we niet meer hoeven te chatrouletten wegens out of business, maar binnenkort komen Google en de moslimgemeenschap met een eigen sociale netwerksite. Kortom, het social medialandschap verandert zelfs nog sneller dan de Belgische politiek. Dat is niet alleen voor individuen, maar ook voor bedrijven. Dat social media steeds belangrijker wordt voor bedrijven [infographic] is een openstaande deur opentrappen, maar hoe krijgen we ze te terug in het scharnier? Gelukkig bestaan er datatools, infographics, blogs en websites die de b2b marketeer kunnen helpen de workload en infobesitas te bestrijden.

Lang Leve de Tools

■ LinkedIn [Infographic] is voor de B2B Marketeer een even noodzakelijke tool als een truweel voor een metser. Linkedin promoot enerzijds zelf een aantal tools en anderzijds kan je op sites zoals Mashable ook wel een handig lijstje destilleren.

■ Om alle tweets te lezen die dagelijks verschijnen moet je waarschijnlijk een extra leven aankopen [Slideshare Insites consulting] . Enkele Twittertools waardoor je je data onder controle kan houden;

■ Het Sherlock Holmesgewijs in de gaten houden wat er gezegd wordt over uw merk kan met Google Alerts, maar ook met social media search engines.

■ Meten is weten en dat geldt ook voor het effect dat social media hebben op uw website traffic. Dat kan met Google Analytics, maar ook met andere tools zoals Woopra.
Gebruik jij tools die je wil delen? Pers ze uit je klavier en plaats ze hieronder!


Matthieu van den Bogaert

maandag 28 juni 2010

Out-of-office in style

De geur van bbq's streelde gisteren mijn neusvleugels, het geluid van gillende kinderen penetreerde mijn trommelvliezen, muggen kwamen en masse de zachtheid van mijn huid inspecteren. De zomervakantie is nu echt begonnen! Het is echter belangrijk dat je naast een goede zonnecrème ook denkt aan een goede out-of-office.

Doe me daarbij vooral een plezier als ik je mail en wees origineel! Ik neem namelijk nauwelijks vakantie in juli en augustus. Maak me niet treurig en gebruik desnoods het internet om eentje te lenen. Wie weet val je met je out-of-office wel op zoals Michael Hann. Je kan dankzij Nuon trouwens ook in de prijzen vallen. Deze energieleverancier hanteert de out-of-office als een marketingtool (of is het nu spammingtool). Wat je ook doet, doe het in stijl. Hieronder alvast enkele out-of-the-office gedachtesprongen die ik  op het internet vond:


■ I will be out of the office for the next two weeks for medical reasons. When I return, please refer to me as ‘Kate’ instead of Dave".

■ I’ve run away to join a different circus.

■ I am currently out at a job interview and will reply to you if I fail to get the position. Be prepared for my mood.

■ Please be informed that from tomorrow, I will no longer be with this company, as I will be leaving to help some Nigerians I met on the Internet to move some money into my bank account.

donderdag 24 juni 2010

Röntgen Direct Mails

Toen Wilhelm Conrad Röntgen meer dan 100 jaar geleden de röntgen stralen uit zijn hoed toverde, had hij waarschijnlijk geen direct mailings als eindproduct in gedachten. Twee direct marketingvoorbeelden vielen me  dit jaar echter op door het gebruik van röntgenfoto's. De eerste direct mailing werd verzonden door d'Iedeteren voor de campagne Free check Up. Er werd een röntgenfoto verzonden naar klanten van een auto met daarop mogelijke gebreken aangeduid.

De tweede röntgen direct mailing is mijns inziens nog opvallender: een Duitse kalender voor sexy röntgen-modellen. Eizo (productent in medische beeldapparatuur ) gaf de kalender aan dokters die klant zijn van het bedrijf. Reclamebureau Butter zorgde voor de creatieve uitwerking. Als u de beelden onderaan ziet begrijpt u meteen dat ze eigenlijk weinig om het lijf hebben.


 


maandag 21 juni 2010

Ethias doet glimlachen

Het drukke leven van een politicus, carrièrevrouw met kinderen of succesvolle zakenman is niks vergeleken met mijn leven als gewone consument. Elke dag word ik als een stuk wild opgejaagd door duizenden reclameboodschappen. Als bedelaars trekken de reclamejongens aan mijn onderste oogleden om gezien te worden. Ze stampen zonder scrupules tegen mijn trommelvliezen om gehoor te vinden. Gelukkig ben ik aseksueel geworden voor hun verleidingstrucjes. Toch zijn er af en toe direct mailings die me toch kunnen prikkelen. Ze toveren een glimlach op mijn lippen en mijn vingers worden vervolgens vanuit de controlekamer bevolen de mailing te openen.


De eerste mailing die me vorige week opviel was deze van de Gentenaar. De mailing zat in een doorzichtige enveloppe en geef nu zelf toe als iemand beweert dat Brad Pitt en Angelina Jolie in jouw stad een huis zouden hebben gekocht, een mens zou voor minder nieuwsgierig worden. De tweede mailing waar mijn brievenbus de metalen lippen van aflikte was deze van Ethias Assistance. Bij verzekeringen moet ik steeds denken aan Centraal Beheer waarvan het concept "Even Appeldoorn bellen" bij jong en oud bekend is. Moeilijk te ovetreffen! Ik moet wel toegeven dat de mailing van Ethias Assistance me ook kon bekoren. Hun glimlach-kaartje dat ik in mijn enveloppe aantrof wordt doorgtrokken in heel de campagne. Ik ben benieuwd of Alexander De Croo zijn foto gaat insturen voor de Ethias Assistance wedstrijd nu hij van zijn paard is gevallen? Ethias doet glimlachen!



maandag 3 mei 2010

Social media for BtoB applications

Op 8 juni organiseren we een expert seminar met Will McInnes van the IDM (the Institute of Diect marketing) in de UK.

Inschrijven kan via onze website http://www.dminstitute.be/

Als u nu al meer wil weten over het onderwerp, kan ik u de blog aanraden van Harry Van der Lint op http://www.mashable.com/
u vindt er 10 zeer praktische tips.

How little is too little?

Het cover artikel in DM Update van mei-juni is van de hand van David Hughes. Hij gaf vorige maand een workshop over Effective b-to-b e-mail marketing. In het artikel staat hij stil bij de vraag wat de optimale contactfrekwentie is bij e-mail. Daarbij keert hij de vraag "hoeveel is teveel" om: "how little is too little?" Het is zijn overtuiging dat voor acties met een duidelijke window of opportunity (bv offertes, inschrijvingen voor seminars of events, double-opt in e-mails) de e-mailfrekwentie rustig hoger mag. We remmen onszelf meestal af uit angst voor de unsubscribers, maar hebben we het ook echt getest wat de impact werkelijk is op de unsubscribers als we meer mailen? Direct marketers don't care about opinions, they want testresults.

dinsdag 13 april 2010

De Post: online versus offline liefdesbrieven

Kent u het nog? Die voorwerpen waarmee u zelf als klein jongetje of meisje schreef. Ik geloof dat het pen en papier noemde, maar ik kan me vergissen. Als je wou communiceren dan moest je deze twee voorwerpen met elkaar in contact brengen en door bewegingen met de pols te maken ontstonden krabbels die een betekenis hadden. Een delete-knop bestond niet en het grappige moet nog komen. Als je deze krabbels wou bezorgen aan iemand anders moest je uit je luie zetel komen en naar een rode bus van de Post wandelen. Bestaat die trouwens nog? Het zijn gedachtesprongen die in de toekomst uit de geschiedenisdoos zouden kunnen springen. Toch ben ik ervan overtuigd dat het niet zo een vaart zal lopen. “I love the smell of paper in the morning”. Een brief schrijven en ontvangen heeft nog steeds een meerwaarde voor me. Een mooie liefdesbrief die neergepend en gepost is heeft meer effect dan duizend sms’jes die je moet aflezen van gekrast schermpje.

Bij de post begrijpen ze de laatste tijd goed dat offline en online heus hand in hand kunnen gaan. Vorig jaar lanceerden ze de website secretcode.be [lees blogpost] en vandaag komen ze naar buiten met een nieuw initiatief: www.loveletters.be Ze vroegen twee bekende Vlamingen (Marie Vink en Pieter Aspe) en twee bekende Walen (Jacques Mercier en Laurence Bibot) om een romantisch ei uit te broeden. Iedere bezoeker kan via de website loveletters.be een liefdesbrief laten schrijven door een van deze auteurs. Je kan hem richten tot je lief, huisdier of jezelf. Je hoeft de brief zelf niet af te printen en likken aan de postzegel hoeft evenmin. De Post zorgt dat het schrijfsel in de brievenbus van de geliefde valt. Een supergeslaagd initiatief!




Update
Vandaag is de liefdesbrief van De Post, geschreven door misdaadauteur Pieter Aspe, in de bus gevallen van mijn ouders. Ik ben zo vrij geweest om een liefdesbrief uit hun eigen naam naar elkaar te versturen. Ze waren aangenaam verrast. Ik was enerzijds zelf ook aangenaam verrast door De post. Enerzijds werd de brief na amper drie dagen geleverd, anderzijds waren de liefdesbrieven zowaar voorzien van een echte postzegel. Ze hebben geluk bij De Post dat postzegels niet meer met de tong moeten worden bevochtigd. Een liefdesbrief met het speeksel van een ander heeft immers net dat tikkeltje minder.

ps: De actie van de liefdesbrieven van De Post loopt nog tot 2 mei, schrijf dus nog vlug een liefdesbrief naar je ex, schoonmoeder of koning Paolo via www.loveletters.be

dinsdag 6 april 2010

13e Relationship Marketing Congress

Het wordt een jaarlijkse traditie voor mij om naar Relationship Marketing Congress van Stichting Marketing te gaan en aan mijn kleine marketingteen te voelen zal ik ook dit jaar weer aanwezig zijn. Het congres gaat door op 20 mei en is aan zijn 13de editie toe. Ondanks het feit dat ik een echt centraal en origineel thema mis (bekijk programma), zijn er toch een aantal sprekers die ik de moeite waard vind: Frans Reichardt (Holy Cow), Tamara Gielen en Daniel Morel (Wunderman). Mijn verslagen van vorige editie van het Relationship Marketing Congress kan je alvasthier lezen.

vrijdag 2 april 2010

Seth Godin: warm water of hete lucht?

seth godin purple cow
De koningin Elisabethzaal is tijdens de kerstperiode het strijdtoneel voor een harige pluchen hond met spraakgebrek en een bende gillende kinderen. Gisteren was deze Antwerpse zaal echter the place to be voor een kale, kleine en welbespraakte Amerikaan. In plaats van een zaal vol lastige etters, waren de stoeltjes bezet door iphones en hun bijhorend baasje. Seth Godin, amerikaanse marketinggoeroe, had de taak om het publiek te vermaken met zijn marketingtheorieën. Mijn reden om aanwezig te zijn: free drinks? Nee hoor, ik had in het verleden al meermaals gehoord van Seth Godin en wou wel eens weten of hij zijn zogenaamde heldenstatus waardig was. Was deze marketeer de uitvinder van het nieuwe warme marketingwater of eerder de geslepen verkoper van commerciële lucht. Ik maakte van geest en vooringenomenheid een tabula rasa. het gratis bolleke aan de ingang hielp alvast.

Na een uur van slides en een waterval van woorden zonder één keer euh te zeggen wist ik het antwoord op mijn vraag: het is commerciële lucht met enkele warme condensdruppels. In principe komt heel zijn uiteenzetting neer op het ontdoen van je basisinstinct angst ( lizard brain) en het laten opborrelen van uniciteit. Wie kan daar op tegen zijn? Seth Godin heeft gelijk als hij stelt dat mensen slaaf zijn van een sytseem waarbij het in de pas lopen wordt beloond. Vanaf onze wieg worden we via scholen geïndoctrineerd om te gehoorzamen op een slaafse manier. We moeten onze angst op hold zetten en onze creativiteit en uniciteit op play. Het wondermiddel om dat te doen? Dat werd niet gegegeven door Seth Godin. Misschien was de tijd te kort of moeten we zijn boeken maar kopen. Voor mij waren het opgewarmde woorden die ik al zó vaak had gehoord en gelezen en slides die ik ook op slideshare kon vinden. Ik bleef een beetje met een honger gevoel achter ondanks de lekkere hapjes die voor en na de show werden gepresenteerd. Ik heb me wel voorgenomen een paar van zijn boeken te lezen op aanraden van mensen die vonden dat zijn werk zo goed is. Het boek is inderdaad vaak beter dan de film.

Eén ding vond ik wel frappant. De vele twitteraars die letterlijk elk woord herkauwden als een koe en het uitspuwden op Twitter: seth Godin says x, Seth Godin says z. Ik kan Godin begrijpen dat hij geen twitterwal wou tijdens de voorstelling. Een autocue voor het publiek op de achtergrond is op zijn minst belachtelijk te noemen. Volgens Seth Godin moeten we leiders zijn van een "tribe" zoals de beatles dat destijds waren voor hun fans. Ik ben er alvast van overtuigd dat Godin zijn eigen theorie goed toepast.



Ready? Seth? Go!

Mijn indrukken van Seth Godins performance op 1 april in Antwerpen vind je hier.

http://www.dmplaza.be/2010/04/02/ready-seth-go/

donderdag 25 maart 2010

Email Marketing in B2B omgeving

Indien ik voor elke email die ik ooit verzonden heb een euro zou krijgen dan zou ik euromiljonair zijn geweest. Helaas is mijn werkgever niet zo gek om dat ook effectief te doen. In ieder geval ben ik de laatste twee jaar wel kritisch geworden. Misschien uit angst dat ik ooit de stempel beroepspammer op mijn achterwerk zou

 gebrand krijgen, eventueel zonder verdoving als extra straf. Om de kritische snaar verder aan te spannen had Erik Van Vooren (DM Institute) David Hughes [Linkedin] uitgenodigd. Deze Briste e-marketeer is oprichter van de The Email Academy en was in het verleden o.a. verantwoordelijk voor de uitbouw van de Emailtool Emailvision op Britse Bodem. Zijn uiteenzetting vandaag ging voornamelijk over effectieve emailmarketing in een B2B omgeving. Alhoewel de meeste zaken voor mij standaard zaken waren, zijn er toch een aantal zaken die ik in the spotlight wil zetten.

1. Emailstatistieken zijn geen heilige graal
Ja kan verdrinken in een rivier die gemiddeld één meter diep is! Wees dus kritisch met statistieken. Zo kan een clickthrough-rate best veel hoger zijn dan een open-up rate. De open-up tracking van een email gebeurt immers op basis van het downloaden van een image. Wanneer een email echter geforward wordt, de beelden worden niet gedownload en er wordt telkens geklikt op één van de linken kunnen de emailstatistieken op het eerste zicht de wenkbrauwen doen fronsen.

2. Blackberry Juice
HTML-codes kunnen door bepaalde mobiele applicaties tot bessensap geperst worden. David Hughes raadt dan ook terecht aan om aan de ontvanger te vragen of hij/zij in de toekomst geen txt-versies wenst te ontvangen van uw emails.

3. EFT Ratio in Van Dale?
Ik had persoonlijk nog nooit gehoord van EFT Ratio's, maar blijkbaar staat het voor de verhouding tussen Emailgebruik, Facebookgebruik en Twittergebruik. Het is een term geïntroduceerd door Dr Dave Chaffey en wordt op zijn blog verder uitgelegd.Of de term binnenkort in Van Dale verschijnt valt af te wachten.

4.Het Jenga Principe
Een email of landingpage opstellen is net zoals Jenga spelen. Je moet alle overbodige blokken tot het uiterste verwijderen zonder dat alles als een kaartenhuisje in elkaar stort. "Get rid of half of the words on each page, then get rid of half of what's left."

5. Websites bij de vleet
David Hughes had als voorbereiding op zijn voordracht vermoedelijk heel het internet gelezen. Het aantal websites die hij aanhaalde waren niet op de vingers van één hand te tellen. Alvast een beperkt overzicht: campaignmonitor.com | kaushik.net | whichtestwon.com | marketingsherpa.com | wilsonweb.com | davechaffey.com | silverpop.com | emarketingdynamics.com

In een notendop
Om een goede e-marketingcampagne te hebben moet je enerzijds relevant wezen en anderzijds betrokkenheid creëren door segmentatie, personalisatie, triggers en rekening te houden met lifecycle marketing. Blijf altijd testen en optimaliseer de testbevindingen. Misschien dat het aangehaalde citaat van Einstein het geheel nog het best samenvatte: "The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results".

woensdag 24 maart 2010

De 10 geboden van de Marketing Day

Toen Mozes jaren geleden neerdaalde van zijn berg in de sinaï-woestijn schudde hij twee stenen tafels uit zijn mouwen met daarop de 10 geboden. Toen ik gisteren van de Brusselse kunstberg neerdaalde schudde ik alvast Piet Huysentruytsgewijs 10 gedachtesprongen uit mijn twee hersenhelften.
 Twittergewijs licht ik de geboden kort en bondig toe:


1. Bovenal bemin de klant
Negatieve of positieve reclame kunnen zich als een olievlek middels het internet snel verspreiden .

2. Converseren is plezant
Steven van Belleghem [Linkedin] maakte duidelijk dat de traditionele adverterdeerder door de (online) mond-op-mond reclame op vervroegd pensioen mag.

3. Test tot je niet meer kan
Gordon Bell [linkedin] stipt de voordelen aan van multivariate testen t.o.v. traditionele split-runs.

4. De vrouw is anders dan de man
Francoise Jehin [linkedin] gaf me na jaren zoeken tips om vrouwelijke consumenten eindelijk te begrijpen en bereiken.

5. Maak de link tussen offline en digitaal
Door de marketingdatabank te combineren met externe data en surfgedrag ontstonden voor P&C nieuwe inzichten.

6. Het eten stond in een verborgen zaal
Door een geheime deal met de weightwatchers liet de catering het een beetje afweten.

7. Gun uw klant een gepersonaliseerde mok
Door klanten een incentive te beloven werd de databank van Q8 goed gespijsd en kende de website een ongekend bezoekersaantal.

8. Pecha Kucha is een geslaagde gok
op de Marketing Day werd voor het eerst het Japanse pecha kucha-concept toegepast.

9. wees eco-efficiënt in het drukken
Luc Rogge maakte duidelijk hoe content driven marketing van ecologie en economie stomende minaars maakt.

10. Enkel de wereld redden zal niet lukken
Volgens Rik Torfs hoeven we de wereld niet te redden en door zijn droge humor vond ik dat ook niet erg.

dinsdag 23 maart 2010

Impressies van de Marketing Day: deel 1

De opening keynote speaker, Patrick Collister, editor van Directory Magazine, gooide meteen de stok in het hoenderhok met een stevig rondje "brands bashing". Merken zouden moeten staan voor consistency en trust, maar wat dat laatste betreft is het soms zielig gesteld. Zijn lijstje met bekende voorbeelden was niet mals: van Mercedes (elandtest), Toyota (falende gaspedaal), Cadburry (salmonella in de chocolade), Nestlé (melkpoeder in Afrika) over politici (Blair, Bush & Clinton - I never had sex with that women) om tenslotte de banken niet te vergeten. In 1997 had nog 52% van de mensen vertrouwen in merken, nu amper 22%. Hij beweerde zelfs dat er een omgekeerd evenredige relatie is tussen de aandelenkoers en het consumentenvertrouwen. Hoe hoger de aandelenkoers, hoe lager het vertrouwen van de klanten. Hoe kan je vertrowen bouwen?

vrijdag 12 maart 2010

Data Quality Seminarie

Onder het motto "een opleiding moet niet altijd in een muffe schuur worden gegeven" was ik deze ochtend op een direct marketing seminarie van het DM Institute. De opleiding ging immers door in het communicatiehuis nabij het Gent Sint-Pieters station en wat een mooie lokatie was me dat! Een orgasme voor mijn architecturale ogen die kicken op industrieel minimalisme. En ja, de inhoud was ook dik in orde. Dm-goeroe Erik van Vooren [Linkedin] was zo vriendelijk om twee specialisten op het gebied van data quality uit te nodigen. Datakwaliteit is voor de gemiddelde marketeer vermoedelijk even sexy als mossels kuisen, maar gelukkig wel voor mij. I breathe data, I love data!



Erik Van Vooren DM Institute - data quality seminar

De eerste spreker was Katie Smekens [linkedin] van dataleverancier Spectron. In haar vrij theoretische uitleg onderstreepte ze nogmaals het belang van goede dataquality voor de organisatie, de moeilijkheden en de voordelen. Een overzicht dat iedere marketeer en waarom ook niet iedere werknemer boven zijn bureau én bed zou moeten hangen. Denk data weg uit een organisatie en alles zou letterlijk en figuurlijk instorten. Kris Vranken [linkedin], managing director van Stratics, gaf als tweede spreker voornamelijk een uiteenzetting over de fusie van twee verschillende crm-systemen. Wat heb ik persoonlijk onthouden van beide sprekers:

    1. Datakwaliteit is een werk van lange en non-stop adem. Streef niet naar een 100% perfecte databank, het zal toch nooit lukken. Concentreer je op die velden die je organisatie veel hanteert. 2. Datakwaliteit is niet zo eenvoudig (lees: bij momenten moeilijke materie). Katie Smekens gaf een aantal mooie voorbeelden waaruit blijkt dat sommige bedrijven een lange geschiedenis achter de rug hebben (verhuizingen, naamgevingen, etc.). Misschien was haar eigen bedrijf, Spectron, nog het beste voorbeeld. Spectron komt voor het het vroegere bedrijf Ketels en heeft sindsdien meer facelifts ondergaan dan Cher. Als dat niet genoeg zegt! 3. Alles valt en staat met goede input. Helaas is de markteer daar niet steeds zelf voor verantwoordelijk. Sales Managers en secretaresses zijn diegenen die de database voeden met verse data. Dat gebeurt niet altijd met evenveel overgave waardoor de databank achteraf stinkende databoeren laat. Maak van datakwaliteit een objectief van alle personen die verantwoordelijk zijn voor de data-input. 4. Er bestaan handige tools die de kwaliteit van de input kunnen verbeteren. Voorzie de belangrijkste velden van maskers, gebruik referentie-data(vb. straatnamenlijsten), hanteer goede ETL-software, etc. 5. Katie Smekens haalde tot slot nog eens de dm-website van De Post aan: Denkdm.be. Een handige site vol direct marketingtips. Ik zal zeker de getoonde ROI calculator met belangstellend (maar tevens kritisch) oog bekijken. 6. Bij de uiteenzetting van Kris Vranken heb ik o.a. onthouden dat je bij ontdubbeling van twee databases niet noodzakelijk een dubbel bedrijf moet deleten. je kan personen koppelen aan meerdere bedrijven, maar het bedrijf waar de laatste update aan is gebeurd of de meeste transacties aan gekoppeld zitten de hoogste prioriteit geven.

Het was een nuttige uiteenzetting die naar meer smaakt. Ik onthoud tot slot dat je steeds de buy-in moet krijgen van de hele organisatie. Iedereen moet zijn schouders onder het datakwaliteit-project willen zetten. Het management moet geld vrijmaken, de marketeer moet tijd investeren en de hele organisatie moet zijn engagement tonen. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het niet steeds. De figuurlijke druk op de kwaliteitsknop bestaat helaas nog niet. Voor de ontwikkelaar wacht de nobelprijs van datagenialiteit, eventueel uit dankbaarheid door mezelf overhandigt!

woensdag 27 januari 2010

E-mail versus direct mail?

In het volgende nummer van DM Update, dat op 30 januari verschijnt, heb ik het in mijn colomn over de vraaag welk medium het best geschikt is voor koude prospectie-acties in B-to-B. Sommigen zijn geneigd om louter op basis van de kosten radicaal te kiezen voor e-mail. Ik wijs erop dat er behalve de kosten ook nog andere zaken in overweging moeten genomen woden, zoals de aard van uw doelgroep. Niet alle doelgroepen gebruiken even intensief e-mail bij de uitoefening van hun beroep (denk bv aan schrijwerkers, horeca uitbaters, garagisten enz). Ook het bereik is een factor die meeslpeelt. E-mail is een opt-in medium, dus zijn de beschikbare lijsten eerder beperkt. Adressenlijsten voor direct mail hebben altijd een groter bereik. Je moet je database voeden met nieuwe e-mail adressen om bloedarmoede te vermijden. Ook de bekendheid van uw firma/merk zoals die verschint in de "sender" regel heeft een impact. Tenslotte tonen studies aan dat diect mail een hogere recall heeft dan e-mail, wat de versterking van uw merkimago ten goede komt.
Lees de details in DM Update.

vrijdag 22 januari 2010

Spannende tijden

Onze nieuwe voorjaarsbrochure is zonet gepost. En ook het allernieuwste nummer van DM Update loopt van de persen. Het wordt hopelijk een inspirerend DM voorjaar met boeiende nieuwe opleidingen. Ik hoop je op één van onze seminars te kunnen begroeten. Info vind je op www.dminstitute.be

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...